Fico: O občianstve sme s Orbánom nehovorili, nepotrebujeme teraz konflikty

TA3
26.4.2012 16:37

Vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom sú odjakživa špecifické. Na jednej strane patria tieto krajiny medzi ekonomicky a národnostne blízkych partnerov, na strane druhej si niekedy jednotliví politickí lídri nevedia prísť na meno. Najmä pokiaľ ide o otázky národnostných menšín.

Fico: O občianstve sme s Orbánom nehovorili, nepotrebujeme teraz konflikty
SITA

Téma dvojakého maďarského občianstva nebola predmetom dnešného rokovania premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) s jeho maďarským partnerom Viktorom Orbánom. Stretol sa s ním dnes vo Varšave na okraj hospodárskeho fóra 15 stredoeurópskych krajín s Čínou.

"Všetci potrebujeme úspech, nepotrebujeme teraz konflikty a hádky. Preto všetku energiu budeme dávať do spoločných hospodárskych, ekonomických, dopravných a energetických projektov," priblížil obsah krátkej vzájomnej diskusie Fico s tým, že víta takýto postoj aj zo strany Orbána.

Problematika občianstva je podľa neho vecou zmiešanej komisie a právnikov z oboch krajín, ktorí musia nájsť spoločné riešenie. "Najideálnejšie by bolo, keby sa otázka štátneho občianstva medzi dvoma krajinami riešila medzinárodnou zmluvou," argumentoval.

Fico pripomenul, že dnes mal prvýkrát možnosť osobne bilaterálne rokovať s Orbánom, pričom doteraz sa vnímali len prostredníctvom médií. "Bol to normálny konštruktívny rozhovor dvoch premiérov, ktorým záleží na krajinách, ktorí chcú, aby krajiny spolupracovali a spolupracovali úspešne. Takto som vnímal dnešný rozhovor," konštatoval slovenský premiér.

Pripustil, že pod predchádzajúce napätie v slovensko-maďarských vzťahoch sa podpísalo aj zloženie jeho prvej vlády v rokoch 2006 až 2010. Vtedy Fico vládol v koalícii s SNS a ĽS-HZDS. "Dnes sme v úplne inej situácii. Smer-SD je normálna, proeurópsky orientovaná strana. Je to politická strana, ktorá si uvedomuje, aký príspevok znamenajú národnostné menšiny v krajine. My sme jasne povedali, že chceme zachovať status quo, pokiaľ ide o postavenie príslušníkov národnostných menšín," dodal šéf slovenskej exekutívy.

Reportér Jozef Slivenský informuje o hospodárskom fóre Poľsko – Stredná Európa – Čína

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok