Seniori za hranicami majú povinnosť. Štátu musia potvrdiť, že žijú

TA3 TASR
8.1.2020 15:14

Poberatelia dôchodkov s bydliskom v zahraničí majú v januári jednu povinnosť, a to predložiť poisťovni tlačivo „potvrdenie o žití“. Tieto tlačivá posiela začiatkom roka Sociálna poisťovňa dôchodcom spolu s rozhodnutím o zvýšení ich dôchodku.

Seniori za hranicami majú povinnosť. Štátu musia potvrdiť, že žijú
SITA/AP (ilustračné foto)

"Potvrdenia sú dostupné v rôznych jazykoch aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk v časti formuláre. Kontrolu žitia poberateľov dôchodkov s bydliskom v zahraničí a potrebu predkladať spomínané tlačivo určuje zákon. Ide o povinnosť poberateľa preukázať skutočnosti rozhodujúce na nárok na výplatu dávky. Vyplnené tlačivo, s úradne overeným podpisom, musí poberateľ dôchodku posielať poisťovni v pravidelných intervaloch podľa toho, v akej krajine v zahraničí má bydlisko," zdôrazňuje hovorca poisťovne Peter Višváder.

Dôchodcovia, ktorí majú bydlisko v štátoch EHP alebo vo Švajčiarskej konfederácii, preukazujú žitie jedenkrát ročne. Pre zabezpečenie neprerušovanej výplaty dôchodku je tlačivo potrebné zaslať najneskôr do 31. januára 2020.

Dôchodcovia, ktorí majú bydlisko v štátoch, ktoré nie sú štátom EHP alebo Švajčiarskou konfederáciou, preukazujú žitie štyrikrát do roka. Pre vyplatenie dôchodkov za 4. štvrťrok 2019 predložia vyplnené tlačivo do 15. januára 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok