Čaputová prehovorila o kríze na Blízkom východe, oceňuje presun

TA3 TASR SITA
8.1.2020 10:32

Prezidentka Zuzana Čaputová sa prostredníctvom stanoviska vyjadrila k aktuálnej situácii na Blízkom východe, kde eskaloval konflikt medzi USA a Iránom. Ocenila presun našich vojakov mimo územia Iraku.

Každé použitie sily zvyšuje napätie

"Usmrtenie iránskeho generála americkou armádou, ako aj počínanie Iránu v regióne dokazuje, ako každé použitie sily iba ďalej eskaluje napätie a môže mať zásadný dopad nielen na stabilitu a bezpečnosť daného regiónu, ale aj situáciu ďaleko za jeho hranicami," uviedla s tým, že Slovensko a ďalší spojenci v rámci NATO požiadali USA o poskytnutie informácií o skutočnostiach a okolnostiach, ktoré viedli k ich rozhodnutiu.

"V prípade, že predmetný útok nebol vykonaný v reakcii na bezprostredne hroziace nebezpečenstvo, budú na mieste otázky o jeho opodstatnenosti a legálnosti," pokračovala prezidentka. 

"Oceňujem, že na základe rozhodnutia príslušných veliteľov NATO boli naši vojaci presunutí mimo územie Iraku. Aj naďalej dôverujem našim predstaviteľom, že všetky kroky, ktoré podniknú, budú riadne koordinované a odkonzultované s našimi spojencami v Severoatlantickej aliancii. Považujem však za dôležité, aby bola táto téma predmetom nanajvýš vecného hodnotenia a komentovania a nie predmetom politického boja na Slovensku. Vyzývam všetkých zainteresovaných, aby vo svojich vyhláseniach mali na pamäti nielen možné krátkodobé politické zisky, ale predovšetkým dlhodobo budované dobré meno Slovenska, našich vojakov a celkovú bezpečnostnú situáciu," dodala Čaputová.

Eskalácia po poprave mocného generála

Konflikt na Blízkom východe sa dostal na úplne inú úroveň po zabití druhého najmocnejšieho muža Iránu, generála Kásema Solejmáního.

Americký prezident Donald Trump nariadil minulý týždeň v piatok raketový útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Solejmáního aj ďalších osem ľudí. Zahynul aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis, čo ohrozuje vzťahy medzi USA a Irakom. Telo Solejmáního identifikovali len podľa prsteňa. Rakety, ktoré boli vystrelené z dronu, totiž vybuchli v momente, keď vystupoval z lietadla.

Nasledovali masové protesty Iráncov, pohreb Solejmáního, v ktorom v tlačenici zahynuli desiatky ľudí, iránsky útok na americké základne a tragický pád lietadla v Teheráne, ktorý však s krízou nemusí mať nič spoločné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok