USA dostali facku do tváre, tvrdí líder Iránu. Západ útok odsúdil

TA3 TASR
8.1.2020 10:31

Najvyšší líder Iránu sa po iránskom útoku na základňu Američanov v Iraku prihovoril k národu. Uviedol, že USA dostali "facku do tváre", ale "vojenská akcia nestačí". Západné krajiny útok, ktorý má byť odvetou za zabitie mocného iránskeho generála, ostro odsúdil.

Ajatolláh sa prihovoril národu

Ajatolláh Alí Chameneí rečnil len niekoľko hodín po tom, čo iránske balistické rakety zasiahli iracké základne využívané americkými vojakmi. Chameneí dodal, že “skorumpovaná prítomnosť USA v regióne sa musí skončiť," pretože spôsobila len vojnu, rozdelenie a ničenie. Iránsky najvyšší vodca tiež vyzdvihol prednosti zabitého generála Kásema Solejmáního, ktorého označil za "veľkého, statočného bojovníka" a "nášho drahého priateľa".

Solejmáního, ktorý prišiel o život minulý týždeň pri útoku dronom pri Bagdade, oplakávajú v Iráne milióny ľudí. Generál bol v Iráne považovaný za druhého najmocnejšieho muža a bol medzi ľuďmi veľmi obľúbený. Biely dom ho však označil za teroristu a hrozbu pre svojich vojakov v regióne.

Ostré odsúdenie útokov

Británia a Nemecko odsúdili iránsky raketový útok na vojenské základne, na ktorých sú umiestnení americkí i spojeneckí vojaci. "Odsudzujeme tento útok na iracké vojenské základne, v ktorých sú umiestnené koaličné sily vrátane britských," povedal britský minister zahraničných vecí Dominic Raab. "Znepokojujú nás správy o obetiach a balistických raketách," dodal.

Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová uviedla, že vláda takúto "agresiu odsudzuje tým najostrejším možným spôsobom". Pre nemeckú televíziu ARD povedala, že "teraz je najmä na Iráncoch, aby sa nezúčastňovali na ďalšej eskalácii". Nikto z nemeckých vojakov neutrpel zranenia. Podobne už aj Francúzsko, Poľsko, Dánsko a Fínsko predtým potvrdili, že medzi svojimi vojakmi zranených ani obete neevidujú. Pri stredajšom útoku zasiahlo dve základne dovedna 22 rakiet.

Iracká armáda po útoku nepotvrdila nijaké obete z radov Iračanov. Moderátor iránskej štátnej televízie tvrdil, že útok na základne, na ktorých sú umiestnení americkí a spojeneckí vojaci, usmrtil "najmenej 80 teroristických amerických vojakov" a poškodil vrtuľníky, drony a ďalšie vybavenie na leteckej základni Ajn al-Asad. Redaktor však dôkazy o týchto obetiach neposkytol. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf označil útok iránskych revolučných gárd na dve iracké základne za primerané sebaobranné opatrenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok