Oblaky spôsobujúce smrtiace záplavy začali rozbíjať umelo

TA3 TASR
7.1.2020 10:28

Indonézskym odborníkom sa pomocou technológie podarilo rozbiť oblaky predtým, než sa dostali nad hlavné mesto Jakarta a spôsobili ďalšie záplavy. Záplavy a zosuvy pôdy, ktoré Jakartu a jej okolie sužujú od 31. decembra minulého roka, si vyžiadali už najmenej 67 obetí na životoch a viac ako 36.000 obyvateľov bolo vysídlených, uviedol Národný úrad pre zmierňovanie následkov katastrof.

Oblaky spôsobujúce smrtiace záplavy začali rozbíjať umelo
SITA/AP

Technologický inštitút BPPT začal rozprašovať soľ nad oblaky nad oblasťou Jávskeho mora a Sundského prielivu s cieľom vyvolať dážď nad oceánom mimo ostrova Jáva. "Podarilo sa nám vyvolať zrážky v týchto oblastiach, čím sa znížilo množstvo zrážok v širšom okolí Jakarty," uviedol predstaviteľ BPPT - ustanovizne venujúcej sa vyhodnocovaniu a využívaniu technológií. Dve lietadlá v pondelok rozprášili na oblaky vyše 26 ton soli s cieľom vyvolať dážď.

Oblaky sa stále tvoria a v širšom okolí Jakarty sa očakávajú ďalšie dažde. Podľa BPPT však ich sila nie je dostačujúca na to, aby spôsobili záplavy. Monzúnové dažde a stúpajúce hladiny riek minulý týždeň zaplavili mnohé časti Jakarty, ktorá patrí medzi najľudnatejšie mestá na svete.

Indonézska metropola pravidelne čelí záplavám v období dažďa, ktoré sa začína v novembri. V roku 2013 prišlo o život niekoľko desiatok ľudí, keď Jakartu postihli povodne.

Témy: Jakarta povodeň
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok