Slovenskí vojaci pre vážnu situáciu v regióne opustili Irak

TA3 SITA
7.1.2020 09:23

Siedmi slovenskí vojaci, ktorí sa nachádzali na výcvikovej misii v Iraku, sú už mimo jeho územia. Informoval o tom Úrad vlády. Ďalšie kroky sa uskutočnia po konzultácii so spojencami. Vojaci sú podľa nášho ministerstva obrany v poriadku.

„Predseda vlády SR Peter Pellegrini oznamuje, že vzhľadom na aktuálnu situáciu v Iraku, ktorá viedla k pozastaveniu aktivít výcvikovej misie NATO, prebehla dočasná relokácia siedmich slovenských vojakov mimo územia Iraku v súlade s bezpečnostnými pravidlami,“ priblížil tlačový odbor Úradu vlády.

Slovenskí vojaci sú v poriadku a plnia úlohy v súlade s rozhodnutím velenia misie., informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková. Rezort je navyše v pravidelnom kontakte s veliteľom slovenských vojakov. Všetci siedmi vojaci, ktorí sa nachádzali na výcvikovej misii v Iraku, sú už mimo jeho územia.

„Ministerstvo obrany SR je o celej aktivite informované a celú situáciu monitoruje. Slovenskí vojaci sú aktuálne v poriadku a plnia úlohy v súlade s rozhodnutím velenia misie. Rezort je v pravidelnom kontakte s veliteľom slovenských vojakov. Z bezpečnostných dôvodov nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ uviedla hovorkyňa.

Americký prezident Donald Trump nariadil minulý týždeň v piatok raketový útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního a ďalších osem ľudí.

Americký prezident Donald Trump nariadil minulý týždeň v piatok raketový útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního a ďalších osem ľudí. Zomrel aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis, čo môže ohroziť vzťahy medzi USA a Irakom. Telo Sulejmáního identifikovali len podľa prsteňa. Rakety, ktoré boli vystrelené z dronu, totiž vybuchli v momente, keď vystupoval z lietadla.

„Americké jednotky na pokyn prezidenta urobili obranný krok, aby ochránili amerických občanov v zahraničí a zabili Kásima Sulejmáního. Cieľom útoku bolo zamedziť ďalším plánovaným útokom zo strany Iránu,“ píše sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany. Ozbrojený útok má veľkú odozvu aj v zahraničí, izraelská armáda je v bojovej pohotovosti.

Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko vyzývajú na upokojenie situácie. USA vyzvalo svojich občanov v Iraku, aby opustili krajinu, pretože sa dajú očakávať odvetné útoky. Pellegrini sa v tejto súvislosti v nedeľu stretol v Banskej Bystrici s ministrom obrany, náčelníkom generálneho štábu a riaditeľom vojenského obranného spravodajstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok