Tému bezpečnosti zneužívajú. Aké sú reakcie na situáciu v Iraku

TA3 TASR
5.1.2020 18:05

Bezpečnosť slovenských vojakov v Iraku musí zostať prvoradá, no zneužívanie tejto témy na vnútropolitické účely je diletantstvo. Zdôraznila to strana SaS v reakcii na aktuálnu situáciu na Blízkom východe, ku ktorej sa vyjadrili aj koalícia PS/Spolu, Za ľudí či Most-Híd.

Tému bezpečnosti zneužívajú. Aké sú reakcie na situáciu v Iraku
SITA/AP ilustračné

Vyzvali k deeskalácii napätia

Podľa hovorkyne SaS Márie Stracenskej sa strana pripája k výzve na okamžitú deeskaláciu napätia v regióne, smerujúcu ku všetkým zainteresovaným stranám. "Zároveň odmietame akékoľvek spájanie jednotiek misie NATO v Iraku, ktoré tam vykonávajú výcvik irackých vládnych bezpečnostných síl, vrátane siedmich slovenských vojakov, s útokom na Solejmáního," zdôraznila Stracenská.

Podľa experta mimoparlamentnej koalície PS/Spolu na bezpečnosť a obrannú politiku Pavla Macka sú úvahy o stiahnutí slovenských vojakov z Iraku na mieste. "Rozhodnutie by malo byť prijaté po dôkladnom zvážení všetkých možností, v koordinácii so spojencami a po zohľadnení bezpečnosti našich vojakov počas jeho realizácie," uviedol Macko.

Na prvom mieste je podľa strany Most-Híd bezpečnosť príslušníkov slovenskej armády v Iraku, no nemožno zabúdať na mechanizmus, na základe ktorého sa v NATO prijímajú strategické rozhodnutia. Tie by ani vo vypätých situáciách nemali byť individuálne, bez ich prerokovania so spojencami. Most-Híd takisto upozornil na to, že je nešťastné vnímať aktuálnu situáciu na Blízkom východe ako priestor pre predvolebné mediálne prestrelky. "Neponúkajú riešenia, naopak, vyvolávajú napätie a spochybňujú dôveryhodnosť SR," dodala hovorkyňa.

Rozhodnutie premiéra ocenilo Za ľudí

„Napriek tomu, že sme politickí súperi a prebieha predvolebná kampaň, chcem oceniť rozhodnutie Petra Pellegriniho nepoddať sa nočnému populizmu Andreja Danka. Slovensko je riadnym členom NATO a je preto správne, aby sme náš postup koordinovali s našimi partnermi. Bezpečnosť našich vojakov je na prvom mieste, nesmieme však reagovať zmätočne a zbabelo pod vplyvom emócií,“ reagoval na rozhodnutie predsedu vlády nestiahnuť slovenských vojakov z Iraku bývalý slovenský veľvyslanec pri NATO a expert na zahraničnú politiku strany Za ľudí Tomáš Valášek.

Otázky zahraničnej politiky a bezpečnosti by mali podľa neho zostať nadstranícke a nemala by sa z nich stať súčasť predvolebnej kampane. Myslí si, že lacný populizmus nepomôže ani bezpečnosti ani reputácii Slovenska v zahraničí. „Akokoľvek sa Irak môže zdať niekomu príliš vzdialený, je aj v našom záujme, aby v regióne nemohli voľne fungovať teroristické organizácie, ktoré v minulosti podnikli útoky v Európe. Je preto dôležité a správne, aby sme v rámci svojich diplomatických a mierových misií pomáhali stabilizovať situáciu v regióne,“ vysvetlil Valášek. Slovenským vojakom, ktorí pomáhajú s výcvikom irackej armády, poďakoval za ich statočnosť a taktiež ocenil, že má vláda v prípade potreby pripravené kroky na ich odsun z Iraku.

Na situáciu v Iraku reaguje aj novovzniknutá strana Socialisti.sk. Jej líder Eduard Chmelár organizuje v utorok o 16.30 h pred budovou veľvyslanectva USA v Bratislave demonštráciu s cieľom upozorniť a protestovať voči krokom USA, ktoré vyvolávajú hrozbu vojnového konfliktu. Napätie na Blízkom východe eskalovalo po piatkovom útoku americkej armády, po ktorom zomrel iránsky generál Kásem Solejmání. Situácia sa bezprostredne týka aj siedmich slovenských vojakov, ktorí v Iraku plnia úlohy výcvikovej misie NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok