Zázračný liek na rakovinu? Klamstvá o zdraví majú na webe úspech

TA3 ČTK
5.1.2020 10:00

Lekári a farmaceutické spoločnosti sa spolčili, aby utajili liek na rakovinu, zázvor je účinnejší než chemoterapia, instantné rezance môžu spôsobiť infarkt. To sú podľa analýzy NBC News niektoré zo zdravotníckych dezinformácií, ktoré mali tento rok na internete najväčší dosah.

Zázračný liek na rakovinu? Klamstvá o zdraví majú na webe úspech
SITA/AP

Zisky rakovinového priemyslu

Televízia NBC News zostavila zoznam 80 článkov z kategórie "fake news" o zdraví, ktoré na rôznych internetových platformách nazbierali najmenej 25.000 zdieľaní, komentárov a reakcií. Päťdesiatka tých najúspešnejších si vraj pripísala spolu až 12 miliónov interakcií.

Autori analýzy dospeli k záveru, že najpopulárnejšie boli v uplynulých dvanástich mesiacoch manipulácie týkajúce sa rakoviny a jej liečby. Rebríčku kraľuje článok z webu Natural News s titulkom: "Rakovinový priemysel nehľadá liek, je príliš zaneprázdnený zarábaním peňazí".

hacker2_ac1100ae-33ea-5aa9.jpg

Text nazbieral 5,4 milióna interakcií, najväčší úspech zaznamenal na Facebooku. Jeho autor obviňuje bližšie nešpecifikovaný spolok lekárov, vládnych agentúr a výrobcov liečív zo zatajovania lieku na rakovinu. Web Natural News mal na sociálnej sieti skoro tri milióny fanúšikov, kým jeho stránku v lete zrušili pre šírenie "zavádzajúcich a nepresných informácií".

Opatrenia proti dezinformáciám

Veľký ohlas mali aj články, ktoré radili liečiť rakovinu marihuanou. V podobnom texte boli propagované datle, najrôznejšie bylinky, cesnak či šťava z listov papáje. Viac ako 800.000 interakcií vygenerovala falošná správa o tom, že zázvor je pri liečbe rakoviny "10.000-krát účinnejší než chemoterapia".

Okrem rakoviny boli častým motívom zdravotníckych dezinformácií aj účinky vakcín a fluoridov, pričom falošné správy často zatienili dôveryhodné spravodajstvo. "Dezinformácie o zdraví boli tento rok veľkou témou. Sociálne médiá pod tlakom zákonodarcov, odborníkov a aktivistov dramaticky menili svoje pravidlá s cieľom zakázať či aspoň obmedziť šírenie nepravdivých tvrdení o zdraví, ktoré neboli obmedzované viac ako desať rokov," zhrnula americká televízia.

Napríklad Youtube oznámil, že bude užívateľom menej odporúčať okrem iného videá o "podvodných zázračných liekoch na závažné ochorenia". Podľa BBC však algoritmus platformy tento obsah propagoval aj naďalej. Sociálna sieť Instagram zase ohlásila boj proti "hashtagom", ktoré sa používajú na šírenie dezinformácií o očkovaní. Podobné opatrenia ohlásil aj Facebook.

Reklamy na Facebooku

Najnovšie spoločnosť Marka Zuckerberga zakročila proti sérii zavádzajúcich reklám, ktoré sa snažili spájať určitý liek na prevenciu vírusu HIV so závažným poškodením kostry a obličiek. Facebook tak reagoval na záplavu apelov zo strany aktivistov, odborníkov a vládnych činiteľov. Tí sa obávali vytvorenia podhubia pre "krízu verejného zdravia".

Prvé varovania prišli už v lete, sociálna sieť však prijala opatrenia až koncom roka. V tichosti začala niektoré z reklám označovať za obsah, ktorý porušuje pravidlá. Reklamy boli podľa všetkého financované stránkami napojenými na právnikov, ktorí žalujú výrobcov daného lieku za údajné poškodenie spôsobené klientom. Reklamy mali milióny vzhliadnutí a mnohé z nich zadávatelia deaktivovali ešte pred zásahom adminov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok