Rozšíri sa vtáčia chrípka z Poľska? Slovensko ju pozorne sleduje

TA3 TASR
3.1.2020 11:21

Slovensko zatiaľ "veľmi pozorne" sleduje vývoj ohniska nákazy vtáčej chrípky vo východnom Poľsku. Uviedol to ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Vírus sa objavil na niekoľkých farmách

"Pokiaľ by sa potvrdilo, že choroba je rozšírená ďalej, prijmeme opatrenia charakteru zákazu dovozu z danej oblasti, či živej hydiny alebo mäsa a mäsových výrobkov a vajec. Zatiaľ sme len pripravení, pretože oficiálna správa neprišla, takže pravdepodobne nákazu majú Poliaci pod kontrolou. Budeme reagovať podľa potreby," ubezpečil Bíreš.

Pripomenul, že poľská kompetentná veterinárna autorita 31. decembra 2019 potvrdila výskyt vtáčej chrípky, kmeň H5N8, ktorý sa prejavil ako veľmi agresívny. "Je to farma na chov moriek, na danej farme bolo 12.000 kusov (ks), podľa záznamu všetky morky uhynuli, čo len potvrdzuje, že vírus je vysoko virulentný," spresnil. V podozrení na nákazu sú podľa Bíreša ešte ďalšie tri farmy, kde pripadá do úvahy poraziť okolo 300.000 ks hydiny. "Od 2. januára Poliaci neinformovali, aký je vývoj," doplnil ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

Utratiť musia tisíce

Poľské úrady potvrdili v stredu výskyt vysokonákazlivej vtáčej chrípky na hydinových farmách chovajúcich morky na východe krajiny. V dôsledku nákazy bude nutné utratiť až 40.000 kusov hydiny, informovala 2. januára agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Ide o prvé prípady vtáčej chrípky v Poľsku, podľa údajov Eurostatu najväčšieho producenta a vývozcu hydinového mäsa v Európe - od roku 2017.

Predseda poľského združenia chovateľov živej hydiny a vývozcov hydinového mäsa Andrzej Danielak uviedol, že vírus vtáčej chrípky sa zrejme vyskytol až na troch farmách, čo ohrozuje 350.000 ks vtáctva v okruhu troch kilometrov okolo postihnutého chovu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok