Situácia v Austrálii sa má zhoršiť, úrady vyhlásili núdzový stav

TA3 TASR
2.1.2020 06:21

Austrálsky štát Nový Južný Wales vyhlásil týždňový stav núdze v reakcii na lesné požiare, ktoré už viac ako dva mesiace sužujú juhovýchod Austrálie.

"Stav núdze sa začne o 8.00 h miestneho času v piatok ráno a potrvá sedem dní," oznámila štátna premiérka Gladys Berejiklianová. Tento stav miestnym úradom umožní vykonávať vynútené evakuácie, uzatvárať cestné komunikácie a všetko ostatné, čo je potrebné na zaistenie bezpečnosti občanov a majetku. Požiare zúriace od októbra zničili v Austrálii už viac ako 1400 domov a spálili približne päť miliónov hektárov porastov. O život prišlo najmenej 18 ľudí.

Cez víkend sa v tejto oblasti očakávajú vysoké teploty a silný vietor, ktoré zvyšujú nebezpečenstvo požiaru. Austrálski hasiči vo štvrtok vyzvali turistov, aby oblasti na juhovýchode Austrálie opustili. Premiér štátu Viktória Daniel Andrews povedal, že v tomto štáte sú "vážne obavy" v súvislosti so 17 nezvestnými osobami.

Tisíce ľudí v pobrežnom meste Mallacoota v štáte Viktória sa na úteku pred požiarmi uchýlili na pláž, kde ich má vyzdvihnúť plavidlo vojenského námorníctva. Policajné lode tam v stredu priviezli 1,6 tony vody, jedla a zdravotníckeho materiálu.

Požiare zúriace od októbra zničili v Austrálii už viac ako 1400 domov a spálili približne päť miliónov hektárov porastov. O život prišlo najmenej 18 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok