Mnohí budú piť bez rozmyslu. Čo s intoxikovaným človekom?

TA3 TASR
31.12.2019 09:48

Rezné rany, popáleniny, zlomeniny po pádoch a intoxikácia alkoholom sú najčastejšie prípady, s ktorými sa stretávajú zdravotníci počas silvestrovskej noci. Ako upozorňuje primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny levočskej nemocnice Martin Hlubek, nadmerné užitie alkoholu je nenápadnou, no vážnou hrozbou, zvlášť pri strate vedomia.

Stabilizovať a zavolať pomoc

"Dôležité je dať osobu do stabilizovanej polohy, položiť ju bruchom dole s podložením hlavy a okamžite zavolať lekára. Nepodceňovať ani možné podchladenie. Najhoršie je nechať človeka bez povšimnutia, že sa z toho vyspí. Takýto postoj môže skončiť fatálne," varuje Hlubek s tým, že aktérmi prípadov neuváženého pitia alkoholu nie sú len dospelí.

"Pravidelne, a počas Silvestra zvlášť, riešime alkoholom intoxikovaných tínedžerov. Najmladší, ktorého si pamätám, mal 12 rokov. Aj inokedy racionálne sa správajúce deti majú tendenciu pri tomto výnimočnom dni podľahnúť tlaku kolektívu a piť bez rozmyslu. Výnimkou nie sú ani dievčatá, ktoré majú menšie skúsenosti s účinkami a možným rizikom po nadmernom popíjaní," dodáva.

Ako dlhoročný lekár záchrannej služby doplnil, z dôvodu dostupnosti zábavnej pyrotechniky úrazy pri manipulácii s podomácky vyrobenými výbušninami v posledných rokoch ubúdajú. Upozorňuje však na potrebu dodržiavania predpísaného postupu, ako s pyrotechnikou zachádzať.

Dajte si pozor aj na drink

V súvislosti s koncoročnými zábavami nabáda na opatrnosť aj polícia. Osobné veci, ako sú doklady, mobil a peniaze, treba mať pod kontrolou v dopravných prostriedkoch, podnikoch i na uliciach. Na očiach treba mať aj odložené oblečenie či kabelku. Bez dohľadu by nemal zostávať ani nápoj, radia muži zákona.

"Kým sa k stolu opäť vrátite, v nápoji už môže pribudnúť droga. Po vypití môžete nad sebou stratiť kontrolu, v iných prípadoch môžete upadnúť do útlmu," varuje polícia. Páchateľ môže obeť pod vplyvom drog ľahko okradnúť či sexuálne zneužiť. "Ak ste drink čo i len na chvíľu nechali bez dohľadu, objednajte si radšej nový," dodáva.

Polícia tiež pripomína, že po požití alkoholu je zakázané sadnúť si za volant. "Ohrozujete seba, svojich príbuzných či známych v aute, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky," apeluje na vodičov. Jazdu pod vplyvom alkoholu nazýva polícia "zbytočným hazardom a nezodpovednosťou vodiča". Zdôrazňuje, že ide o protizákonné konanie. Ak má vodič v krvi viac ako jedno promile, ide dokonca o trestný čin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok