Dohodu o tranzite plynu dosiahli, rokuje sa ešte o detailoch

TA3 TASR
26.12.2019 13:31

Rusko a Ukrajina po tom, čo minulý týždeň dosiahli rámcovú dohodu o tranzite plynu do Európy cez ukrajinské územie, pokračujú v rokovaniach, aby doladili detaily kontraktu.

Dohodu o tranzite plynu dosiahli, rokuje sa ešte o detailoch
SITA/AP ilustračné

Čakajú ich záverečné rozhovory

Záverečné rozhovory medzi ruským koncernom Gazprom a ukrajinskou spoločnosťou Naftogaz sa majú konať vo štvrtok vo Viedni. Kontrakt by mohol byť podpísaný v piatok (27. 12.), uviedol predtým šéf Naftogazu Jurij Vitrenko. Aj ruská strana potvrdila, že všetky otázky sú v princípe doriešené. Presný termín podpísania dohody ešte nie je stanovený.

Rusko a Ukrajina už minulý štvrtok, po rokovaniach sprostredkovaných Európskou úniou, ohlásili, že sa v princípe dohodli na dodávkach plynu. V sobotu potom uviedli aj prvé detaily, nový kontrakt by mal napríklad platiť pre najbližších 5 rokov. Aktuálny 10-ročný kontrakt sa končí v utorok.

Objem bude menší

Objem plynu, ktorý sa má v ďalších rokoch transportovať cez ukrajinské územie, bude výrazne menší než v minulosti. Ukrajina by privítala čo najväčší objem, keďže má príjmy z tranzitných poplatkov. Doteraz sa cez Ukrajinu do Európy prepravovalo okolo 90 miliárd metrov kubických ruského plynu za rok. V roku 2020 by to malo byť len 65 miliárd m3 a od roku 2021 do roku 2024 už len 40 miliárd m3 ročne.

Gazprom podľa dohody do konca tohto roka zaplatí Naftogazu 2,9 miliardy USD (2,62 miliardy eur), aby urovnal dlhoročné spory s Naftogazom týkajúce sa poplatkov za tranzit plynu cez ukrajinské územie do Európy. Vyrovnanie v tejto výške pôvodne nariadil Medzinárodný arbitrážny súd v Štokholme vo februári 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok