Štedré dary pred Vianocami. Stranám pribudli na účtoch tisíce

TA3 SITA
23.12.2019 17:54

Bývalý kandidát na prezidenta Róbert Mistrík podporil finančne stranu Spolu-občianska demokracia, kandidátka v eurovoľbách Miriam Lexmann obdarovala Kresťanskodemokratické hnutie. Na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti to uvádza mimovládka Transparency International Slovensko.

Štedré dary pred Vianocami. Stranám pribudli na účtoch tisíce
SITA/Alexandra Čunderlíková

„Luxusné darčeky už deň pred Štedrým večerom dostali aj viaceré politické strany. Strana Spolu dnes dostala dar 5-tisíc eur od Roberta Mistríka, bývalého prezidentského kandidáta. Novozvolená europoslankyňa Miriam Lexmann, ktorá do funkcie nastúpi až po Brexite, poslala svojej KDH dnes 15-tisíc eur. Strana Vlasť tiež zverejnila informáciu, že 13-tisíc eur jej na kampaň požičal Jozef Budzel, živnostník z Bobrova, malej oravskej obce. Budzel za Vlasť aj kandiduje na 33.mieste,“ píše mimovládka.

Strany investujú čoraz viac peňazí do kampaní na sociálnych sieťach. „Medzitým výdavky na Facebooku dosahujú najvyššie úrovne od začiatku kampane. Len za minulý týždeň strany podľa údajov samotnej sociálnej siete preinvestovali cez 50-tisíc eur. Najviac Smer (18-tisíc), Most-Híd (7,4-tisíc), PS/Spolu (7-tisíc), Vlasť (5-tisíc) a SNS (4,7-tisíc). Dve vládne strany tak predbehli v novembri na Facebooku dominantnú opozíciu PS/Spolu,“ dodala organizácia.

Najviac peňazí išlo zatiaľ podľa mimovládky na podporu stránky predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Jeho reklama bola mierená na mladšiu a strednú generáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok