Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Dubaji vyrástla najväčšia 3D tlačená budova na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Špecialista na výstavbu 3D tlačených objektov Apis Cor dokončil to, čo nazýva najväčšou 3D tlačenou budovou na svete. Základná štruktúra administratívnej budovy, ktorá sa nachádza v Dubaji, bola postavená iba s pomocou jednej 3D tlačiarne, hoci účasť ľudských stavebníkov bola výrazná.

Nová 3D tlačená dvojposchodová administratívna budova meria na výšku 9,5 m a jej plocha je 641metrov štvorcových. Hrubá stavba budovy bola vytvorená podobne ako pri ostatných 3D tlačených projektoch a teda pomocou dýzy tlačiarne, ktorá vytláčala cementovú zmes vrstvu po vrstve. Keďže je budova veľká, prenosná 3D tlačiareň Apis Cor sa pohybovala na otočnom ramene žeriava, čo jej umožnilo stavať po jednotlivých sekciách. Na stavenisku boli počas 3D tlače prítomní iba traja pracovníci spoločnosti Apis Cor, ktorý pomáhali s obsluhou stroja. Výstavba pritom trvala tri týždne.

Spoločosť Apis Cor postavila najväčšiu 3D tlačenú budovu na svete.

Hoci tento projekt predstavuje ďalší krok vpred v 3D-tlačenej architektúre, je dôležité si uvedomiť, že sa stále vyžaduje značné ľudské úsilie. Okrem stavania základov a strechy, montáže okien a dverí, inštalácie inžinierskych sietí a podobne, museli stavebníci tiež pridať výstuž a ručne liaty betón pre lepšiu podporu konštrukcie.

Spoločosť Apis Cor postavila najväčšiu 3D tlačenú budovu na svete.

Aj podľa samotnej spoločnosti Apis Cor je tak 3D tlačiarenská technológia v stavebníctve stále v počiatočných fázach vývoja a preto sa aj jej inžinieri zaoberajú výskumom toho, ako túto technológiu sprístupniť pre masové použitie. Projekt v Dubaji spoločnosti poskytol neoceniteľné znalosti a skúsenosti, ktoré by podľa jej slov mohli pomôcť vylepšiť technológiu 3D tlače budov a vyvinúť vlastnú zmes určenú pre efektívnejšiu 3D tlač.

Spoločosť Apis Cor postavila najväčšiu 3D tlačenú budovu na svete.

Spoločnosť Apis Cor predtým pomocou 3D tlače postavila malý domček v Rusku a v budúcnosti plánuje výstavbu bytových projektov v Kalifornii, Louisiane a na Floride. V súčasnosti prebieha výskum, ako zabezpečiť, aby jej 3D tlačené domy spĺňali stavebné normy v USA.

Spoločosť Apis Cor postavila najväčšiu 3D tlačenú budovu na svete.