Zákon o občianstve vyvolal v Indii protesty, medzi obeťami je dieťa

TA3 TASR
21.12.2019 12:03

Dieťa a štyria demonštranti zahynuli pri piatkových zrážkach s políciou v štáte Uttarpradéš na severe Indie. Ľudia tam protestovali proti zákonu, ktorý nemoslimským imigrantom uľahčuje získanie indického občianstva.

Osemročný chlapec zomrel v tlačenici, štyria demonštranti podľahli strelným zraneniam, uviedla polícia. Celkovo si násilnosti počas dvoch týždňov demonštrácií vyžiadali už 20 mŕtvych. Zákon o štátnom občianstve schválený začiatkom decembra uľahčuje prisťahovalcom z Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša získanie občianstva.

Legislatíva uľahčuje získanie indického občianstva príslušníkom hinduistických, sikhských, budhistických, kresťanských, zoroastrijských a džinistických menšín, ktoré sú v susedných, prevažne moslimských krajinách vystavené náboženskej perzekúcii. Kritici považujú návrh zákona za diskriminačný, pretože sa nevzťahuje na moslimov. Demonštranti v štátoch na severovýchode Indie pri hranici s Bangladéšom sa obávajú, že migranti sa nasťahujú do týchto pohraničných štátov a oslabia kultúrny a politický vplyv pôvodných obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok