Zabíjal pred sídlom ruských tajných. Útočníka identifikovali

TA3 TASR
20.12.2019 13:38

Páchateľom streľby v Moskve je podľa miestnych médií 39-ročný Rus z mesta Podoľsk. Totožnosť útočníka, ktorého príslušníci bezpečnostných síl po prestrelke zastrelili, úrady zatiaľ oficiálne nepotvrdili. Podľa médií ale ide o bývalého člena bezpečnostnej služby.

Streľba ako koníček

Muža, ktorý vo štvrtok pri streľbe pred sídlom Federálnej bezpečnostnej služby v centre Moskvy zabil dvoch ľudí a štyroch ďalších zranil, identifikovali v piatok ruské médiá ako 39-ročného obyvateľa neďalekého mesta. Totožnosť útočníka, ktorého príslušníci bezpečnostných síl po prestrelke zastrelili, úrady zatiaľ oficiálne nepotvrdili, podľa ruských médií však ide o bývalého člena bezpečnostnej služby, ktorého koníčkom bola streľba a žil v meste Podoľsk na južnom okraji Moskvy.

russia-moscow-shooting-42227-3d49bfd713c94b3184ee504ac975d117_ac1100ae-befa-7214.jpg

Fotografiu mŕtveho útočníka - muža s bradou a okuliarmi a so zakrvavenou tvárou - zverejnilo viacero kanálov na sociálnej sieti Telegram. Denník Komsomoľskaja pravda a televízia Ren TV s odvolaním sa na vyšetrovateľa uviedli, že údajný útočník Jevgenij Maňurov mal sedem strelných zbraní, ktoré vlastnil legálne. Podozrivý sa zúčastnil na streleckých súťažiach a inštruktor v jeho streleckom klube pre Komsomoľskú pravdu povedal, že Maňurov mal zbrane legálne, no "strieľal zle" a nikdy si neskladal tmavú kapucňu.

Denník priniesol aj vyjadrenia Maňurovovej matky, podľa ktorej bol pracovníkom súkromnej bezpečnostnej služby, nedávno však prestal pracovať a "hovorieval telefonicky s nejakými Arabmi", ona však nerozumela ich rozhovorom v angličtine.

V čase Putinovho príhovoru

FSB poskytla len stručnú informáciu o útočníkovi, ktorý spustil streľbu na ulici Veľká Lubianka pred jej sídlom a neďaleko rušnej nákupnej oblasti v centre ruskej metropoly.

Motívy činu nie sú naďalej jasné. Ruské orgány neuviedli, že by prípad súvisel s terorizmom, a otvorili vyšetrovanie vo veci útoku na príslušníkov bezpečnostných zložiek. Útok sa odohral podvečer približne v čase, keď ruský prezident Vladimir Putin vystupoval s príhovorom na koncerte na počesť dôstojníkov FSB a ďalších bezpečnostných služieb, ktorý sa konal v necelý kilometer vzdialenom Kremli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok