Vesmírna loď Boeingu mala problémy, s ISS sa nespojí

TA3 TASR
20.12.2019 17:15

Kozmická loď Starliner spoločnosti Boeing, ktorá odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride na svoju prvú misiu k Medzinárodnej vesmírnej stanici, sa s ňou v sobotu nespojí. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír.

Riaditeľ NASA Jim Bridenstine uviedol, že loď spotrebovala príliš veľa paliva a nedorazí k ISS v sobotu, ako bolo pôvodne plánované. Už v nedeľu by sa mala vrátiť na základňu White Sands v Novom Mexiku. Spoločnosť Boeing informovala, že Starliner sa po štarte nedostal do pozície potrebnej na to, aby dorazil k ISS. Podľa Bridenstina je Starliner na "stabilnej obežnej dráhe", nepodaril sa však plánovaný zážih motora potrebný pre spojenie s ISS.

Jim Chillton zo spoločnosti Boeing uviedol, že nezosynchronizované hodiny na palube lode a na Zemi spôsobili, že Starliner nevykonal svoje manévre správne a spotreboval príliš veľa paliva, keď sa snažil dostať na dráhu smerujúcu k ISS. Vesmírna loď bez posádky mala podľa pôvodného plánu priletieť k ISS v sobotu a šiestim astronautom na ISS mala doviezť okrem iného vianočné pochúťky a darčeky. Starliner sa mal vrátiť na Zem 28. decembra a v Novom Mexiku mal pristáť pomocou padákov.

Cieľom letu bolo poskytnúť pre NASA údaje potrebné na overenie, či Starliner môže dopravovať astronautov na vesmírnu stanicu a späť na Zem. Experti chceli zhodnotiť výkon rakety Atlas V, pozemné systémy či pristávacie operácie. Loď vyvinuli pre program komerčných letov NASA, pričom na jej palube môže byť až sedem astronautov. Jej prvý let s posádkou na ISS sa plánuje v roku 2021.

NASA spolupracuje aj s komerčnou spoločnosťou SpaceX na vývoji lode Dragon, ktorá má taktiež lietať s astronautmi na ISS. V roku 2011 NASA ukončila svoj program letov raketoplánov a odvety sa musela spoliehať na Rusko, keď chcela vyslať svojich astronautov na vesmírnu stanicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok