Podpredsedu ÚVO vyzvali, aby skončil. Dostal čas na rozmyslenie

TA3 TASR SITA
20.12.2019 11:40

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák vyzval podpredsedu úradu Juraja Bugalu, aby sa vzdal funkcie. Dôvodom sú medializované informácie o nezákonnom postupe jeho advokátskej kancelárie.

Podpredsedu ÚVO vyzvali, aby skončil. Dostal čas na rozmyslenie
TASR

Hlivák mu dal čas na rozmyslenie do najbližšieho rokovania vlády. Ak sa funkcie nevzdá, predloží návrh na jeho odvolanie vláde. 

Predseda ÚVO kontaktoval Bugalu, aby mu vysvetlil informácie, ktoré sa týkajú záverov súdneho konania Okresného súdu v Žiline, ktoré sa vzťahuje aj na Bugalu. "Aj na základe včera medializovaných informácií podľa Okresného súdu v Žiline, súd uložil pokuty za nezákonné overovanie vlastníctva v mnohých firmách pána Kmotríka pre register partnerov verejného sektora. Nezákonný postup sa podľa verdiktu súdu vzťahuje aj na pána Bugalu," poznamenal Hlivák na piatkovom brífingu.

Ako dodal, keďže o takomto nezákonnom postupe sa hovorilo aj v čase uchádzania sa Bugalu o funkciu podpredsedu, Hlivák stanovil niekoľko podmienok na prijatie jeho kandidatúry. Medzi nimi bolo aj jeho verejné vyhlásenie súvisiace s týmto prípadom. K vtedajším špekuláciám, že nezákonne overoval vlastníctvo v mnohých Kmotríkových firmách pre register partnerov verejného sektora, Bugala vyhlásil, že jeho advokátska kancelária postupovala v zmysle zákona o registri partnerov verejného sektora a v prípade, ak sa preukáže, že nepostupoval nestranne, je pripravený vzdať sa akejkoľvek verejnej funkcie.


Predseda ÚVO požiadal Bugalu, aby sa vyjadril k pravdivosti medializovaných informácií o rozhodnutiach súdu v tomto prípade. Ten ich ako účastník konania potvrdil, má k nim však určité právne výhrady. "Vzhľadom na právoplatné a vykonateľné rozhodnutia Okresného súdu Žilina zotrvávam na svojom postupe a vyzval som pána Bugalu, aby dodržal svoje verejné vyhlásenie, ktoré v čase uchádzania sa o kandidatúru dal, a aby sa vzdal funkcie podpredsedu úradu," zdôraznil Hlivák. Súčasne ho informoval o tom, že ak sa funkcie nevzdá, na najbližšom rokovaní vlády SR predloží návrh, aby ho z funkcie odvolal vládny kabinet. Bugala si na rozhodnutie zobral čas.


Dlhoročný advokát Bugala sa stal podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie v septembri 2018. Na rokovaní ho do funkcie vymenoval vládny kabinet. Po vymenovaní sa Bugala chcel venovať predovšetkým agende profesionalizácie verejného obstarávania na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok