Čaputová je v ČR najdôveryhodnejšia, predbehla stálicu politiky

TA3 TASR
19.12.2019 12:53

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je pre Čechov najdôveryhodnejšou politickou osobnosťou. V medzinárodnom rebríčku jej ako jedinej vyjadrila dôveru nadpolovičná väčšina respondentov, až 54 percent.

Čaputová je v ČR najdôveryhodnejšia, predbehla stálicu politiky
SITA/Kancelária prezidenta SR

Vyplýva to z prieskumu českého Centra pre výskum verejnej mienky, ktorého závery citoval server Novinky.cz. Na druhom mieste sa umiestnil český prezident Miloš Zeman, ktorému dôveruje 46 percent Čechov. Tretí v poradí dôveryhodnosti je pre občanov Česka francúzsky prezident Emmanuel Macron s 34 percentami.

"Do výskumu boli zahrnuté významné osobnosti svetovej politiky a aktéri významných udalostí z posledného obdobia, ako aj niektorí najvyšší ústavní činitelia stredoeurópskeho regiónu, medzi ktorými je pre porovnanie zaradený aj český prezident," uviedol inštitút. V prvej pätici najdôveryhodnejších osobností podľa Čechov figurujú taktiež maďarský premiér Viktor Orbán s 31 percentami a slovenský premiér Peter Pellegrini s 24 percentami.

Naopak, najväčšiu mieru nedôvery prieskum konštatoval v prípade severokórejského vodcu Kim Čong-una, až 70 percent. Občania Česka ďalej nedôverujú ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, získal 69 percent, nemeckej kancelárke Angele Merkelovej s 68 percentami a americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý má 65 percent. Prieskum sa na vzorke 1015 respondentov sa uskutočnil v dňoch 2. - 15. novembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok