Konferencia o klíme pokračuje, nedohodli sa ani na jednom bode

TA3 TASR
14.12.2019 07:38

Účastníci klimatickej konferencie OSN (COP25) v Madride budú navzdory pôvodnému plánu pokračovať v rokovaniach aj v sobotu.

Záverečné plenárne zasadnutie delegátov bolo pôvodne naplánované na piatkový večer, v nočných hodinách ho však neustále odsúvali a pozorovatelia očakávali, že najskôr v sobotu ráno nastane pokrok, pokiaľ ide o vypracúvané dokumenty. Podobné predlžovanie rokovaní pritom pri takýchto podujatiach nie je nezvyčajné. Na klimatickej konferencii v Madride sa zúčastňujú zástupcovia 196 krajín a Európskej únie.

V piatok nebol zatiaľ doriešený ani jeden z hlavných bodov rokovaní. Tými sú sformulovanie záverečného vyhlásenia, dohoda na financovaní opatrení na ochranu klímy v chudobnejších krajinách, stanovenie pravidiel pre obchodovanie s emisnými povolenkami a určenie podoby ďalšej medzinárodnej spolupráce pri ochrane klímy.

Cieľom tzv. klimatického summitu je podrobne rozpracovať pravidlá vyplývajúceho z parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Účastnícke štáty majú na COP25 demonštrovať svoje ambície v oblasti boja proti zmene klímy, pričom budúci rok je konečným termínom, keď musia predložiť svoje nové akčné plány.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok