Stihol len niekoľko nôt. Beethovenovu symfóniu dokončí počítač

TA3 TASR
13.12.2019 22:26

Nemecký hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven napísal pred svojou smrťou v roku 1827 do zápisníka niekoľko nôt, a to je všetko, čo zostalo z jeho desiatej symfónie. Teraz tím muzikológov a programátorov za pomoci umelej inteligencie rýchlo dokončuje verziu tohto diela, aby stihol budúcoročné 250. výročie umelcovho narodenia.

Stihol len niekoľko nôt. Beethovenovu symfóniu dokončí počítač
SITA/AP ilustračné

Pokrok v technológiách

"Dosiahli sme pôsobivý pokrok, hoci aj počítač sa má stále čo učiť," povedala Christine Siegertová, šéfka archívu v Beethovenovom dome v skladateľovom nemeckom rodnom meste Bonn. Siegertová dodala, že je "presvedčená", že Beethoven (1770 - 1827) by s takýmto postupom súhlasil, lebo aj on bol vo svojich časoch novátorom. Poukázala pritom na panharmonikon - druh organu, ktorý napodobňoval zvuky vetra a bicie nástroje.

Šéfka archívu zdôraznila, že toto dielo nebude pokladané za súčasť Beethovenovej tvorby. Konečný výsledok projektu predvedie orchester 28. apríla 2020 v Bonne, ktorý sa stane centrom osláv skladateľa. Ten tvoril v období klasicizmu, ale otvoril dvere novej hudobnej epoche - romantizmu. "Je to úplne nová sféra," uviedol Dirk Kaftan, dirigent Beethovenovho orchestra, ktorý zahrá toto dielo.

Niektorí sa obávajú o posolstvo

Beethovena, najslávnejšiu hudobnú osobnosť Nemecka, v jeho rodnej krajine milujú a kritici projektu sa obávajú, či to neuškodí Beethovenovmu hudobnému posolstvu. Prípravy na 250. výročie narodenia Beethovena boli dokonca začlenené ako "národná povinnosť" aj do koaličnej dohody pravice s ľavicou, keď pred šiestimi rokmi zostavovali vládu. Rok osláv sa oficiálne začne 16. decembra - čo sa pokladá za 249. výročie hudobníkovho narodenia.

V piatok pozvali médiá do múzea Beethovenovho domu, ktorý podstúpil renováciu, a ponúkli im pohľad do sveta tohto génia. Novinári mohli nahliadnuť do jeho zápisníkov, ktoré používal na komunikáciu po tom, čo v roku 1801, 26 rokov pred svojou smrťou, ohluchol. Beethoven začal pracovať na desiatej symfónii zároveň s deviatou symfóniou, ktorá obsahuje slávnu záverečnú časť, "Ódu na radosť". Avšak desiatu symfóniu nechal rýchlo tak a keď vo veku 57 rokov zomrel, bolo z nej zapísaných len pár nôt a hrubých náčrtov.

V rámci projektu vyvinuli softvér na báze strojového učenia, do ktorého vložili celé Beethovenovo dielo, a teraz komponuje rôzne možné pokračovania symfónie v štýle slávneho skladateľa. Nemecká telekomunikačná spoločnosť Deutsche Telekom, ktorá projekt sponzoruje, dúfa, že nové poznatky využije pri vývoji technológie, ako napríklad rozpoznávanie hlasu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok