Zlá správa pre EÚ, tvrdia Pellegrini a Babiš po britských voľbách

TA3 TASR
13.12.2019 14:21

Slovenský a český premiér sa už vyjadrili k výsledku britských parlamentných volieb, v ktorých triumfovali konzervatívci Borisa Johnsona. Výsledok volieb znamená, že Spojené kráľovstvo takmer naisto odíde z EÚ.

Zlá správa pre EÚ, tvrdia Pellegrini a Babiš po britských voľbách
SITA/AP

Pellegrini: Kľúčové bude zachovať jednotu

Po predčasných parlamentných voľbách v Británii, ktoré sa konali vo štvrtok, bude pre EÚ kľúčové zachovanie jednoty aj počas ďalších rokovaní. "Nie je to dobrá správa pre EÚ - je to prvýkrát v histórii, kedy nás opustí krajina," uviedol slovenský premiér Peter Pellegrini na tlačovej konferencii po skončení dvojdňového summitu EÚ.

"Kľúčové bude, aby sme si jednotu zachovali aj počas oveľa ťažších rokovaní," povedal premiér, pričom uviedol, že počas summitu zaznela výzva ponechať rokovania zo strany EÚ na vyjednávača pre brexit Michela Barniera. Pellegrini poukázal, že výsledky britských volieb naznačujú aj možnosť komplikácií v súvislosti so Škótskom.

Podľa Pellegriniho je vysoká pravdepodobnosť, britský premiér Boris Johnson "má takú väčšinu v parlamente, ktorá mu umožní ratifikovať čo najskôr dohodu" o vystúpení Británie z EÚ. Šéf slovenskej vlády zdôraznil, že počas nasledujúcich jedenástich mesiacov budú musieť zúčastnené štáty vyrokovať vsetky dohody týkajúce sa spolunažívania EÚ a Británie, čo bude "extrémne náročné""Stále je možnosť, aby sme k 30. júnu túto lehotu mohli predĺžiť o jeden-dva roky, ale nie je isté, či Británia o túto lehotu požiada," dodal Pellegrini. Ak by sa podľa slovenského premiéra do jedenástich mesiacov nedosiahli obchodné a bezpečnostné dohody, tak by sa Británia stala vo vzťahu k EÚ treťou krajinou.

Babiš: Je to charizmatický líder

Lídri Európskej únie privítali v piatok triumf premiéra Borisa Johnsona v britských voľbách a vyzvali na skoré hlasovanie o brexitovej dohode v londýnskom parlamente, avšak český premiér Andrej Babiš varoval, že je to "zlá správa pre Európu". "Je to obrovský úspech pre Borisa Johnsona. Je to charizmatický líder," uviedol Babiš v reakcii na víťazstvo Konzervatívnej strany vo štvrtkových parlamentných voľbách, ktoré pravdepodobne povedie k brexitu. "Vyhral a oni teraz odídu, bohužiaľ. Je to zlá správa pre Európu," konštatoval pri príchode na druhý deň summitu EÚ v Bruseli.

Predseda Európskej rady Charles Michel zablahoželal Johnsonovi a vyzval britský parlament, aby urýchlene hlasoval o dohode s EÚ, ktorá stanovuje podmienky odchodu Spojeného kráľovstva z Únie. Michel tiež vyhlásil, že Brusel je pripravený začať obchodné rokovania s Britániou a urobí všetko pre to, aby ochránil priority EÚ. "Môj názor je celkom jasný: sme pripravení. Stanovili sme si priority," povedal Michel po príchode na summit EÚ do Bruselu, kde lídri členských krajín zhodnotia výsledky britských volieb a budú sa venovať aj otázke odchodu Británie z EÚ, ktorý je naplánovaný na 31. január.

Žiadne "ak", žiadne "ale"

Takmer 46 miliónov Britov vo štvrtok volilo v predčasných parlamentných voľbách do 650-člennej Dolnej snemovne britského parlamentu. Konzervatívna strana premiéra Borisa Johnsona získala v britskom parlamente po sčítaní hlasov v 649 z 650 volebných obvodov 364 kresiel. Labouristická strana podľa týchto výsledkov obsadí 203 kresiel. Britský premiér Boris Johnson po víťazstve svojej strany uviedol, že konzervatívci majú teraz "silný nový mandát uskutočniť brexit, zjednotiť krajinu a posunúť ju dopredu". Potvrdil, že má záujem, aby Veľká Británia opustila EÚ 31. januára. "Už nie sú žiadne 'ak', žiadne 'ale'," povedal.

Vodca britských labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že nebude viesť svoju stranu do ďalších volieb. Prehru labouristov s konzervatívcami i volebnú noc označil Corbyn za veľké sklamanie. Corbyn sa poďakoval za dôveru svojim voličom. Poslancom Dolnej snemovne sa stal v poradí už desiaty raz. V posledných britských parlamentných voľbách v júni 2017 získali konzervatívci 318 kresiel a labouristi 262. Konzervatívna strana vtedajšej premiérky Theresy Mayovej prišla v týchto voľbách o absolútnu väčšinu v parlamente. To viedlo k patovej situácii a konzervatívcom sa nepodarilo uskutočniť odchod Británie z EÚ. Občania Spojeného kráľovstva brexit odhlasovali v referende v júni 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok