Legendárny klub v študentskom meste končí, UK robí poriadok

TA3 TASR
13.12.2019 13:16

Vedenie Univerzity Komenského v Bratislave a areálu Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra - Mlynov UK nechce tolerovať neefektívne užívanie areálu.

Legendárny klub v študentskom meste končí, UK robí poriadok
SITA/Marián Peiger

UK: Neplnili si zmluvné povinnosti

Ako uviedol počas neformálneho stretnutia v piatok Michal Káčerík z oddelenia legislatívy a právnych služieb UK, vedenie univerzity má zákonom uloženú povinnosť spravovať svoj majetok so starostlivosťou riadneho hospodárstva. Preto UK vypovedala nájmy šiestim obchodným partnerom, ktoré sa podľa prorektora UK pre vonkajšie vzťahy Radomíra Masaryka nesprávali férovo a neplnili si svoje zmluvné povinnosti.

Rektor UK Marek Števček na základe pochybenia pri verejnom obstarávaní rozviazal pracovný vzťah s riaditeľom Mlynov UK Róbertom Gulom a vedením internátov bol dočasné poverený Róbert Zsembera. Novým riaditeľom internátov sa stal Peter Petro, ktorý nastúpil do funkcie od začiatku novembra.

Podľa Káčeríka interný prehľad pohľadávok identifikoval nájomníkov, ktorí dlhodobo porušovali podmienky nájomných zmlúv. "V Mlynskej doline máme 121 zmluvných vzťahov, v prvej fáze dostalo výpoveď šesť z nich, kde boli nedoplatky a mali chronický charakter, čiže meškajúce platby sa opakovali a nebolo to len raz. Je niekoľko ďalších prevádzok, ktoré už v tejto chvíli dostali výzvu a v prípade, že sa nepodarí dosiahnuť uhradenie, budeme takisto pristupovať k výpovediam," priblížil prorektor UK pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk.

Jednou z prevádzok, ktorej končí ku koncu roka nájomná zmluva, je študentský klub Unique. UK chce, aby o využití priestorov rozhodli študenti. Ak obyvatelia Mlynskej doliny prejavia záujem, bude študentský klub pokračovať ďalej a prevádzkovateľa vyberú v transparentnej súťaži. Masaryk zdôraznil, že majetok univerzity musí byť spravovaný dobre a mal by slúžiť študentom. Podľa Káčeríka je univerzita v prvom rade zodpovedná za bezpečnosť študentov. Súčasné vedenie univerzity je presvedčené, že je bezpodmienečne nutné zamerať sa aj na riešenie skutočných problémov, ako sú bezpečnosť, hygiena a ekonomika areálu. "Jedinú chybu, ktorú UK spravila, bolo to, že zlé zmluvy nevypovedala už pred rokmi," povedal Káčerík.

Revitalizácia kurtov i bytových jadier

"Vedenie chce presadiť participatívnu stratégiu, ktorá umožní študentom ovplyvniť koncepčný rozvoj Mlynov UK. Je dôležité, aby zmeny v areáli reflektovali potreby tých, ktorých sa týkajú – študentov a obyvateľov najväčších slovenských internátov," poznamenal nový riaditeľ internátov. Poukázal na to, že na portáli mlyny.uniba.sk vznikol priestor na komunikáciu študentov priamo s riaditeľom internátov. Postupne tam budú podľa neho zverejňované ankety, prieskumy a pozvánky pre študentov, vďaka ktorým sa môžu zapojiť do pracovných skupín pripravujúcich rozvoj areálu.

Masaryk poukázal, že rektor sa pustil do pastportizácie majetku. "Chceme si zmapovať všetky naše zmluvné vzťahy, ktoré máme, a urobiť poriadok v nevyrovnaných pozemkoch," priblížil prorektor UK pre vonkajšie vzťahy. Podľa neho si univerzita musí zadefinovať, ktorý majetok je ten, ktorý potrebuje, a ten, ktorého sa chce zbaviť.

Petro poznamenal, že v najbližšom čase sa začne s koncepčným rozvojom areálu Mlynov. Poznamenal, že na jar 2020 by mala byť spustená chill out zóna vo vestibule Šturáku, zrevitalizované by mali byť tenisové kurty či modernizáciou by malo prejsť vonkajšie osvetlenie. V lete by sa mali revitalizovať bytové jadrá v troch blokoch átriových domkoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok