Konzervatívci dosiahli najlepší výsledok od čias Thatcherovej

TA3 TASR
13.12.2019 06:12

V britských voľbách, ktoré boli najmä o riešení brexitovej drámy, triumfovali konzervatívci. Podľa médií dosiahli najlepší výsledok od čias Margaret Thatcherovej. Premiér Boris Johnson po víťazstve uviedol, že konzervatívci majú teraz "silný nový mandát uskutočniť brexit, zjednotiť krajinu a posunúť ju dopredu".

Johnson poďakoval na Twitteri

Po doterajšom sčítaní výsledkov vo volebných obvodoch získala Konzervatívna strana 364 mandátov, Labouristická strana 203, Škótska národná strana 48 mandátov, Liberálni demokrati by v Dolnej snemovni obsadili 11 kresiel.

Johnson sa poďakoval svojim voličom po tom, čo obhájil svoj mandát, keď kandidoval za volebný obvod Uxbridge a South Ruislip. O svoje poslanecké kreslo naopak prišla líderka Liberálnych demokratov Jo Swinsonová, ktorá kandidovala za obvod East Dunbartonshire, kde ju porazila kandidátka Škótskej národnej strany Amy Callaghanová.

Corbyn labouristov ďalej nepovedie

Vodca britských labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že nebude viesť svoju stranu do ďalších volieb. Prehru labouristov s konzervatívcami Borisa Johnsona i volebnú noc označil Corbyn za veľké sklamanie. Vo svojom príhovore, ktorý predniesol v Islingtone North, kde kandidoval a obhájil svoj mandát, sa Corbyn poďakoval za dôveru svojim voličom.

Poslancom Dolnej snemovne sa stal v poradí už desiaty raz. Poďakoval sa aj svojim priateľom a rodine, obzvlášť svojej manželke za to, že počas predvolebnej kampane vydržala tlak, ktorému ju vystavili médiá. Vo svojom príhovore Corbyn pripomenul, že Labouristická strana počas predvolebnej kampane predstavila svoj "manifest nádeje". Uviedol tiež, že téma odchodu Británie z EÚ predvolebnú debatu polarizovala. Politickí pozorovatelia v bezprostrednej reakcii na tento prejav uviedli, že Corbyn v ňom nepriznal zodpovednosť za neúspech strany vo voľbách a aj keď vyhlásil, že stranu nepovedie do žiadnych budúcich volieb, neavizoval, že by mal v úmysle odstúpiť z postu straníckeho lídra.

Za neúspechom britských labouristov v parlamentných voľbách je únava britskej verejnosti zo zdĺhavého procesu súvisiaceho s odchodom Británie z EÚ. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca strany pre finančné záležitosti John McDonnell. "Vyzerá to tak, že dominoval brexit. A mnohé spôsobila únava z brexitu," vyhlásil McDonnell. Ľudia to podľa neho chceli mať za sebou a podľa toho hlasovali vo voľbách. Hovorca britskej Labouristickej strany Barry Gardiner uviedol, že exit polly zverejnené vo štvrtok večer po zavretí volebných miestností v Británii sú pre stranu "zničujúcou ranou".

Druhá podľa doteraz sčítaných hlasov skončila Labouristická strana. Ak sa tento predpoklad potvrdí, bude to znamenať, že Jeremy Corbyn od roku 2017 doviedol labouristov k dvom volebným porážkam. Podľa ohlasov, ktoré priniesla spravodajská stanica BBC, členovia strany zodpovednosť za prehru pripisujú Corbynovi, jeho "neschopnosti viesť politickú stranu, absencii vodcovsta" a zbabranej predvolebnej kampani.

Škóti označili odhady za povzbudivé

Kandidát na poslanca Škótskej národnej strany Humza Yousaf označil prvé odhady výsledkov britských predčasných parlamentných volieb za povzbudivé. Podľa Yousafa exit polly nasvedčujú tomu, že SNP zažije "dobrú volebnú noc", zároveň však dodal, že si treba počkať na konečné výsledky volieb. "Stále hovoríme, že treba zachovať pokoj a sledovať výsledky (v jednotlivých volebných obvodoch)," povedal po zverejnení prvých odhadov Yousaf. Podľa jeho slov to v Škótsku pre SNP vyzerá na "jednoznačne úspešnú noc". Celkovo však volebné odhady vzhľadom na projektované víťazstvo Konzervatívnej strany označil za "skľučujúce". SNP bude mať "absolútny mandát" vypísať nové referendum o nezávislosti Škótska, dodal Yousaf.

V ľudovom hlasovaní v roku 2014 odmietlo osamostatnenie Škótska 55 percent voličov. V referende v roku 2016 sa však 62 percent Škótov vyslovilo proti vystúpeniu Británie z EÚ a SNP dlhodobo tvrdí, že v prípade brexitu usporiada nové referendum o samostatnosti.

Zelení sú s výsledkom nespokojní

Šéf britskej strany Zelení Jonathan Bartley je nespokojný s výsledkom, ktorý podľa prvých odhadov jeho strana dosiahla v predčasných voľbách. V rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC Bartley uviedol, že ak sa zverejnené prognózy výsledkov parlamentných volieb potvrdia, "bude to veľmi zlá noc pre klímu (ako tému) a progresívnu politiku".

BBC vysvetlila, že Zelení uzavreli dohodu s Liberálnymi demokratmi a Waleskou stranou (Plaid Cymru), že podporia spoločného kandidáta, aby tábor politických strán podporujúcich zotrvanie Británie v EÚ mal šancu získať vo voľbách viac hlasov. Bartley dodal, že Zelení oslovili aj labouristov, ktorí sa však k tejto dohode nepripojili, čo "viedlo k predvídateľným výsledkom".

Vyhlásil, že politické strany si z tejto situácie musia zobrať ponaučenie. "Musíme spolupracovať," zdôraznil. "Nechceli sme tieto voľby a varovali sme, čo sa môže stať," dodal. "Neexistuje spôsob, ako to zvrátiť. Je to veľmi zlá správa," uviedol Bartley, podľa ktorého táto situácia len potvrdzuje, že Británia "zúfalo potrebuje"volebnú reformu a labouristi ju musia  podporiť.

Farageova strana bez mandátu

Z prvých odhadov výsledkov predčasných parlamentných volieb v Británii vyplynulo, že Strana brexitu europoslanca Nigela Faragea nezíska v Dolnej snemovni parlamentu ani jedno kreslo. "Ak sa podarí uskutočniť brexit, tak sme odviedli dobrú prácu. Ak však bude dohoda o brexite Borisa Johnsona schválená bezo zmien, nebudem ju môcť podporiť," povedal Farage v rozhovore pre BBC na margo výsledkov štvrtkových predčasných parlamentných volieb. Uviedol tiež, že Johnsonova dohoda o vystúpení Británie z EÚ by vytvorila základ pre bližší vzťah Spojeného kráľovstva s Úniou, ako by sa mu páčilo.

Na otázku, či sa po prvých odhadoch volebných výsledkov predčasných parlamentných volieb, v ktorých jeho strana pravdepodobne nezíska ani jeden mandát, nechystá na odchod z politiky, Farage odpovedal: "Uvidíme, kde budeme o šesť mesiacov, možno sa ešte budem musieť vrátiť do hry." Ako vo voľbách hlasoval on sám, Farage komentoval slovami, že sa nevedel prinútiť voliť konzervatívcov a preto svoj volebný lístok znehodnotil. "Ako som hlasoval, je dosť nepodstatné," povedal Farage, pričom zaútočil na britský volebný systém, v ktorom víťaz berie všetko.

Boris Johnson presadil decembrové predčasné voľby v nádeji, že získa väčšinu v parlamente a prelomí tak politickú patovú situáciu v otázke brexitu, ktorá dosiaľ v Británii panovala. Konzervatívna väčšina by podľa neho ratifikovala revidovanú dohodu o vystúpení dosiahnutú s EÚ a vyviedla krajinu z Únie v naposledy stanovenom termíne - 31. januára 2020.

Boris Johnson po víťazstve uistil, že Británia odíde z EÚ k 31. januáru a nič tomu už nezabráni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok