Má beh v meste význam alebo škodí? Šport musíme prispôsobiť

TA3 ČTK
14.12.2019 09:56

Šport prospieva zdraviu, na tomto sa zhodnú všetci. Všetci vedia aj to, že znečistený vzduch je škodlivý pre organizmus. Je teda športovanie v znečistenom meste dobrý nápad, alebo radšej ostať doma? Pri intenzívnej námahe sa objem vdychovaných nečistôt zvyšuje, píše francúzsky deník Le Figaro.

Má beh v meste význam alebo škodí? Šport musíme prispôsobiť
SITA/AP

Čo je menšie zlo?

"V prípade intenzívneho výkonu sa pľúcna ventilácia, teda objem vzduchu vdýchnutého za jednotku času, môže dostať na desaťnásobok," uvádza doktor Gilles Dixsaut. Vzduch veľmi často obsahuje rôzne znečisťujúce látky pochádzajúce z automobilovej premávky, vytápania budov a priemyslu. Ide o oxid siričitý, oxidy dusíka, ozón, ale aj o jemné prachové častice. Čím sú tieto častice menšie, tým hlbšie prenikajú do organizmu. Ešte omnoho menšie, ultrajemné častice (majú priemer menej než 0,1 mikrometra) sa môžu dostať do krvného obehu a poškodzovať tepny a žily.

bezec-ilu-boston_ac1100ae-ec8f-45b0.jpg

Vo Francúzsku ročne umrie na následky znečisteného ovzdušia takmer 50.000 ľudí. Ide teda o jasné riziko, ale omnoho menej významné, než je to, ktoré je spojené s alkoholom, fajčením, obezitou alebo opaľovaním. Pokiaľ ide o problémy vyplývajúce z nedostatku fyzickej aktivity, ide podľa Svetovej zdravotníckej organizácie o jeden z desiatich hlavných faktorov úmrtí na svete.

Fyzická aktivita je prvoradá

"Znečistenie, samozrejme, mimo špičky, zďaleka neprevažuje nad všetkými výhodami športu pre naše zdravie," uvádza profesor Daniel Thomas. Šport umožňuje do istej miery obmedziť výskyt mnohých chorôb. "To ukazuje, že aj v prípade znečistenia ovzdušia je fyzická aktivita prvoradá," dodáva.

"Potrebné je šport prispôsobiť," uvádza doktor Dixsaut. Čím je znečistenie väčšie, tým viac by sme mali fyzickú aktivitu zredukovať, aby sa znížila absorbcia škodlivých častíc. Dôležité je vyhnúť sa hlavnej dopravnej tepne. "Blízko vozidiel je úroveň znečistenia veľmi vysoká, ale už niekoľko metrov od cesty je to omnoho lepšie," vysvetľuje Charlotte Songeurová z asociácie Airparif, ktorá dohliada na kvalitu ovzdušia. Je lepšie venovať sa fyzickej aktivite na peších zónach alebo v parkoch, hoci aj v centre mesta.

Aktivitu môžeme prispôsobiť aj počasiu. "Zlé počasie neznamená znečistenie, ale práve naopak!" vysvetľuje profesor Thomas. Vietor, dážď a sneh sú skôr spojenci. Pre športovanie sú ideálne dni po sérii dažďov. Naopak, ak je pekne a teplo, zvyšuje sa koncentrácia ozónu. Leto teda nie je vždy ideálne pre športovanie vonku.

Radšej večer než ráno

Taktiež je dobré vyvarovať sa inverzie, ktorá sa prejavuje na jeseň, ale aj v zime a na jar. "Keď je v noci zima, zem sa rýchlo ochladzuje a ráno môže masa teplého vzduchu zablokovať na zemi tento studený vzduch, ktorý je ťažší. V ňom sa akumulujú znečisťujúce častice," vysvetľuje Songeurová. Tento jav sa týka najmä hodín okolo východu slnka, čo sa zhoduje aj s rannou špičkou v mestskej doprave. To sú dva dôvody, prečo behať radšej na konci dňa než ráno.

Počas smogovej situácie experti radia vyvarovať sa intenzívnej fyzickej aktivity. Mierna aktivita je v poriadku, napríklad môžeme radšej chodiť, než behať. Nakoniec je potrebné odmietnuť tréningové masky. Tie síce zachytávajú veľké častice, jemné nimi však prejdú. Predovšetkým však masky bránia správnemu dýchaniu. S týmito maskami športovci v meste jednoducho vdychujú viac jemných častíc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok