Chcete štátnu zľavu na elektromobil? Spúšťajú registráciu

TA3 TASR
11.12.2019 12:56

Kto si kúpi elektromobil, má nárok na dotáciu. Štát mu preplatí osemtisíc eur z celkovej ceny vozidla. Záujemcovia o príspevok sa môžu registrovať na špeciálnej internetovej stránke. Oficiálnu žiadosť však môžu poslať až na budúci týždeň.

Zľava 8000 alebo 5000 eur

Záujemcovia o dotáciu na elektromobily sa už môžu registrovať. Ministerstvo hospodárstva spúšťa prostredníctvom webovej stránky www.chcemelektromobil.sk v stredu o 12.00 h online systém registrácie. Na nákup nového auta s čisto elektrickým pohonom je možné získať príspevok 8000 eur, v prípade plug-in hybridu to je 5000 eur. Na podporu nákupu elektromobilov je zo štátneho rozpočtu vyčlenených päť miliónov eur, dotácie sa budú prideľovať až do vyčerpania tejto sumy, informovalo v utorok MH.

"Rezort hospodárstva má záujem o razantné zvýšenie počtu elektromobilov na slovenských cestách. Práve preto je podpora v rámci tejto výzvy výrazne vyššia, ako tomu bolo v prípade pilotného projektu," zdôraznil minister hospodárstva Peter Žiga a pripomenul, že ministerstvo zároveň podporuje aj budovanie nabíjacej infraštruktúry pre elektromobily, čím sa snaží ešte viac zatraktívniť tento druh dopravy pre motoristov.

Registrácia cez jednoduchý formulár

Záujemcovia sa budú registrovať cez jednoduchý formulár, v ktorom uvedú okrem základných identifikačných údajov aj typ vozidla s technickou špecifikáciou, predpokladanou obstarávacou cenou a požadovanú výšku dotácie. Po odoslaní vyplneného online registračného formulára bude žiadateľovi doručený notifikačný email, ktorý bude potvrdením zaregistrovania žiadateľa o dotáciu s vytvorením rezervácie v požadovanej výške. Pridelený mu bude aj jedinečný kód, ktorý je potrebný si uchovať. Notifikačný email bude generovaný a žiadateľovi odosielaný automaticky.

Od 17. decembra, keď uplynie zákonná mesačná lehota po vyhlásení výzvy, začne žiadateľov emailom  kontaktovať Slovenská inovačná a energetická agentúra. Tá im zašle informácie o ďalšom postupe pre riadne oficiálne podanie skompletizovanej žiadosti. Z bezpečnostných a technických dôvodov bude elektronická on-line registrácia počas trvania celej výzvy možná iba v pracovných dňoch od 12.00 do 20.00 h. Dátum a čas online registrácie je rozhodujúci pre určovanie poradia a vytváranie rezervácie požadovanej výšky dotácie. "Zdôrazňujeme, že elektronická online registrácia je prvým krokom k úspešnému získaniu dotácie," upozornilo ministerstvo.

Rezort hospodárstva podpíše s úspešnými žiadateľmi zmluvu o poskytnutí dotácie. Tí budú mať 12 mesiacov na to, aby si kúpili auto a následne im štát dotáciu refunduje. Automobil budú musieť vlastniť minimálne dva roky a nebudú môcť využiť leasing. Fyzická osoba nepodnikateľ a subjekty verejnej samosprávy budú mať možnosť získať podporu na jedno vozidlo, podnikateľov bude obmedzovať maximálna povolená výška dotácií od štátu v súlade s legislatívou EÚ. Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré bude možné získať dotáciu, je 50.000 eur s daňou z pridanej hodnoty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok