Protest v Prahe proti Babišovi začal minútou ticha za obete streľby

TA3 TASR SITA
10.12.2019 20:20

Minútou ticha sa v utorok večer na pražskom Václavskom námestí začala demonštrácia proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi. Zorganizoval ju spolok Milion chvilek pro demokracii v súvislosti s auditom o konflikte záujmov a obnovením trestného stíhania premiéra. Séria demonštrácií má trvať do 19. decembra.

Na Václavskom námestí sa zišli desaťtisíce ľudí, mnohí niesli transparenty s nápismi ako: "Všetci kradnú, iba ja čerpám." Pôvodne organizátori vyzývali na hlasnú demonštráciu a jej účastníci si mali priniesť píšťaly, klaksóny a bubny. Po streľbe vo Fakultnej nemocnici v Ostrave, ku ktorej došlo v utorok ráno, usporiadatelia odvolali bubeníkov a obete streľby si uctili minútou ticha.


Po programe na Václavskom námestí sa účastníci demonštrácie vydali na pochod ulicami v centre Prahy, ktorý zakončili na hlavnej stanici. Dôvodom protestov je údajný konflikt záujmov premiéra Andreja Babiša, záver auditu európskej komisie i obnovené trestné stíhanie v kauze Čapí hnízdo, v rámci ktorej mal údajne zneužiť fondy EÚ. Demonštranti žiadajú Babišovu rezignáciu. Samotný premiér demonštrantom v utorok večer odkázal, že neodstúpi, ale právo ľudí protestovať rešpektuje.

Posledná protivládna demonštrácia, namierená proti premiérovi Babišovi a ministerke spravodlivosti Marii Benešovej, sa konala 16. novembra. Prišlo na ňu viac ako 250.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok