Zastavte prestavbu Hrnčiarovej chaty, žiada OĽANO. Rezort reaguje

TA3 TASR SITA
10.12.2019 13:36

Opozičné hnutie OĽANO vyzýva ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa, aby neignoroval odporúčania ochranárov Národného parku Malá Fatra, a žiada, aby bol projekt rekonštrukcie Chaty pod Chlebom riadne posúdený s dôrazom na vzácne biotopy.

Zastavte prestavbu Hrnčiarovej chaty, žiada OĽANO. Rezort reaguje
TASR/Pavol Ďurčo

Schvaľovací proces vraj obišli

Chata patrí spoločnosti podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara. Štátna ochrana prírody aj Hrnčiar už v septembri uviedli, že chata sa nachádza vo frekventovanom území. Poslanci žiadajú ministra, aby nariadil vykonanie posudzovania vplyvov projektu na životné prostredie, tzv. EIA. Poslanec Ján Budaj tvrdí, že tento schvaľovací proces obišli. Hnutie tiež vyzýva Hrnčiara, aby dodržiaval zákonné postupy.

Chata je podľa poslancov za OĽANO vzdialená asi 28 metrov od národnej prírodnej rezervácie v piatom stupni ochrany prírody, kde je vylúčený akýkoľvek zásah človeka. Zo živočíchov sa podľa hnutia v tejto oblasti vyskytujú druhy ako napríklad rys ostrovid, medveď hnedý, tetrov hlucháň či myšovka vrchárska.

Hrnčiar chce chatu rekonštruovať, poslanci tvrdia, že správa národného parku nebola požiadaná o stanovisko, tak ako býva štandardom. Stanovisko namiesto nej vydala ŠOP SR. "Aby obišli tento dôležitý úrad, ktorý by určite povedal, že tu musí byť EIA. Nebudete stavať, pokým neposúdime všetky vplyvy a kým sa nepozrieme na ten projekt, či nepoškodí dané pásmo," povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Eduard Heger.

Hrnčiar sa bráni

Poslanci hovoria o politickom pozadí celého procesu, pretože Hrnčiar a minister Sólymos sú súčasťou jednej strany. Hnutie pripomína, že minister nominuje vedenie ŠOP SR a tiež odbor starostlivosti o životné prostredie na Okresnom úrade Žilina vedie nominant Mosta-Híd.

V septembri tohto roka na prípad rekonštrukcie upozornil ochranár Erik Baláž. Hrnčiar vtedy obvinenia odmietol. Pripomenul, že v okolí Chaty pod Chlebom je už dnes masívny pohyb stoviek turistov a hlucháň na pobyt dávno rezignoval. "Napokon, ak by ohrozenie chránených druhov bolo pravdivé, nemohla by predsa dostať povolenie lanovka, ktorá je ešte vo vyššom stupni ochrany," reagoval v septembri Hrnčiar.

To, že sa v oblasti v bezprostrednej blízkosti nevyskytuje hlucháň hôrny a že ide o veľmi frekventované miesto, v septembri potvrdila aj ŠOP SR. Rekonštrukcia chaty v navrhovanom rozsahu nemôže mať podľa Štátnej ochrany prírody negatívne vplyvy na biotopy.

Rezort na výzvu reagoval

Ministerstvo životného prostredia uvádza, že je o záležitosti informované a zaoberá sa ňou. „MŽP môže potvrdiť, že sa Chatou pod Chlebom už zaoberá. Pred pár týždňami ministerstvo akceptovalo podnet v danej veci, na základe čoho prebieha príslušné konanie. Ministerstvo postupuje tak ako vždy v podobných situáciách. Bez ohľadu na akékoľvek okolnosti. No tak ako pri iných konaniach, nemožno rozhodnutie predikovať, ovplyvňovať či ho spolitizovávať,“ uvádza vo svojom stanovisku. Spresňuje, že postup v podobných prípadoch býva iný, než tvrdia poslanci OĽANO.

„Pre korektnosť však treba upresniť niektoré tvrdenia. So žiadosťou o stanovisko sa na Štátnu ochranu prírody SR neobrátil pán Hrnčiar, ale príslušný okresný úrad, ktorý v danej veci rozhodol. ŠOP SR nevydáva povolenia, poskytuje stanovisko, ktoré v rámci povoľovania môže alebo nemusí byť akceptované. Navyše ŠOP SR nerozhodla od stola, prebehla klasická terénna obhliadka, tak ako v podobných situáciách,“ dodáva MŽP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok