Podozrivý sa po masakre v českej nemocnici strelil do hlavy

TA3 TASR ČTK SITA
10.12.2019 08:41

Muž, ktorý zrejme vystrieľal čakáreň v ostravskej nemocnici, sa na úteku pred políciou strelil do hlavy. O tragickom konci 42-ročného útočníka informovala polícia na svojom Twitteri. Masaker v nemocnici si vyžiadal okrem strelca šesť obetí a dvoch zranených.

"Polícia vypátrala vozidlo, z miesta nálezu sa ozvala streľba. Zisťujeme totožnosť muža, ktorý sa pred zásahom polície strelil do hlavy," uviedla polícia na Twitteri. Strážcovia zákona predtým informovali, že pátrajú po "nebezpečnom ozbrojenom páchateľovi, ktorý sa pohybuje na strieborno-šedom vozidle Renault Laguna 9T57401." Aký bol dôvod útoku? Nadriadený útočníka pre Český rozhlas uviedol, že muž si vzal do hlavy, že "je ťažko chorý a nikto ho nechce liečiť".

Ako uviedol český premiér Andrej Babiš, masaker sa odohral okolo štvrť na osem ráno na oddelení traumatológie. Útočník údajne mieril na hlavu a krk ľudí v čakárni. "Prišiel do čakárne a začal strieľať na ľudí, ktorí tam čakali pred ordináciou. Keď vystrieľal zásobník, pištoľ si nabil a strieľal znovu. Údajne sa chcel zastreliť aj on sám, ale keď chcel vystreliť proti sebe, mal už prázdny zásobník. Potom z miesta utiekol," opísali prípad svedkovia.

Hlásenie o streľbe dostala polícia o 07.19 h, prvá hliadka prišla na miesto o 07.24 h. Štyria ľudia zomreli na mieste, dvaja počas operácie.  Český prezident Miloš Zeman vyjadril hlbokú sústrasť pozostalým obetí streľby. Zároveň vyslovil "veľké poďakovanie" príslušníkom bezpečnostných zložiek, lekárom a všetkým, ktorí pomáhajú, uviedol jeho hovorca Jiří Ovčáček.

Polícia najprv na Twitteri zverejnila fotografiu muža v červenej bunde a v sprievodnom texte žiadala verejnosť "o pomoc pri pátraní po podozrivom". Po necelej hodine k zverejnenej fotografii pripojila spresňujúci text, že ide o dôležitého svedka udalosti, "ale v tejto chvíli pracujeme s inou verziou a pátrame po inej osobe". Potom vydala ďalší tvít s fotografiou druhého muža - tu už zrejme išlo o samotného útočníka.

Na mieste zasiahli špeciálne policajné jednotky vrátane Útvaru rýchleho nasadenia, policajného vrtuľníka a záchranných zložiek. Nemocnicu aj blízku univerzitu po čine uzavreli.

Streľba v ostravskej nemocnici je druhou najtragickejšou v dejinách Česka. Vo februári 2015 zastrelil muž v meste Uherský Brod osem ľudí a potom seba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok