Podniky musia zainvestovať, Slovensko ide znižovať emisie

TA3 SITA
9.12.2019 13:25

Slovensko napokon plánuje do desiatich rokov znížiť emisie skleníkových plynov o pätinu. Pôvodne pritom pre sektory mimo obchodovania s emisiami deklarovalo, že do roku 2030 zníži podiel emisie skleníkových plynov o 12 %.

Podniky musia zainvestovať, Slovensko ide znižovať emisie
SITA/AP

Slovensko zvýšilo ambíciu

Uvádza sa to v národnom energetickom a klimatickom pláne na roky 2021 až 2030, s ktorými sa stotožnili aj sociálni partneri na Hospodárskej a sociálnej rade SR. Po odporúčaní Európskej komisie Slovensko zvýšilo ambíciu v obnoviteľných zdrojoch energií. Aktuálny tripartitou odobrený energetický a klimatický plán počíta s 19,2-percentným podielom využívania obnoviteľných zdrojov energií.

„Ministerstvo hospodárstva podnikne všetky dostupné kroky k tomu, aby v priebehu rokov 2021 až 2030 akceleroval rozvoj obnoviteľných zdrojov najmä vo výrobe tepla a aby sa v roku 2030 Slovensko dokázalo priblížiť k vyššiemu podielu obnoviteľných zdrojov energií,“ uviedol rezort hospodárstva v spomínanom pláne. Podľa ministerstva kľúčovými pre dosiahnutie cieľov budú sektory priemyslu a budov.

Vyžaduje to veľké investície

Zamestnávatelia upozorňujú firmy, že zníženie emisií skleníkových plynov si vyžiada veľké investície do výroby. „Každý by si mal naozaj uvedomiť nevyhnutnosť ekologizácie všetkých svojich procesov. Zároveň by si mal uvedomiť, že tento proces je náročný z hľadiska nákladov. Priemysel stojí pred množstvom výziev, pred zmenou štruktúry mnohých výrobných postupov, ktoré budú samozrejme znamenať obrovské zvyšovanie nákladov,“ povedal po rokovaní tripartity viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Návrh integrovaného národného energetického a klimatického plánu na roky 2021 až 2030 je vypracovaný na základe nariadenia Európskeho parlamentu, ktoré schválil Európsky parlament v novembri 2018. Návrh nariadenia definuje formu a obsah tzv. integrovaných národných energetických a klimatických plánov (NECP), ktoré budú hlavným strategickým dokumentom členských štátov v oblasti energetiky a klímy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok