Smeráci súhlasili s obvineným predsedom, polícia sa tým zaoberá

TA3 TASR SITA
9.12.2019 10:49

Polícia sa zaoberá výrokmi poslancov Smeru-SD, ktorí minulý týždeň povedali, že súhlasia s vyjadreniami predsedu strany Roberta Fica, za ktoré je obvinený. Uviedol to hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Policajné odbory sa zároveň po obvinení Roberta Fica a Andreja Kisku zastali svojich kolegov - nedovolia ich dehonestáciu.

Obvinenie pre video o Mazurekovi

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Fica pre jeho výroky o odsúdení exposlanca ĽSNS Milana Mazureka za jeho vyjadrenia o Rómoch. Fico sa mal podľa polície dopustiť hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, a to v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

Poslanci Smeru potom zorganizovali tlačovú besedu, na ktorej sa za Fica postavilii. Uviedli, že súhlasia s tým, čo Fico povedal. "Výrokmi sa polícia zaoberá, po ich analýze rozhodne o ďalšom postupe," odpovedal Slivka na otázku, či sa zaoberajú výrokmi poslancov, ktoré odzneli na štvrtkovej tlačovej konferencii. 

Poslanci Smeru-SD iniciovali zvolanie Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa bude zaoberať okolnosťami obvinenia Fica. Výbor zasadne v utorok.

Policajní odborári sa postavili za kolegov

Odborový zväz polície v súvislosti s kauzou ubezpečuje všetkých policajtov, ktorí si vykonávajú svoju prácu poctivo a v súlade s právnymi normami SR, že majú jeho plnú podporu a zväz nedovolí dehonestovať výsledky ich práce len preto, že sa to niekomu nepáči. Uvádza sa to vo vyhlásení policajných odborov v reakcii na to, čo považujú za nevyberané útoky na policajtov zo strany politikov. Informoval o tom predseda policajných odborov Pavol Paračka.

„V tejto súvislosti odporúčame všetkým politikom zobrať si príklad z vyspelých demokratických krajín, kde rovnako zaznamenávame trestné stíhania politikov, avšak pri ich verejných vystúpeniach sme nikdy neregistrovali verbálne útoky na prácu policajtov,“ zdôraznil Paračka.

Obvinili predsedu Smeru, ale aj Kisku

Polícia v rámci minulého týždňa oznámila obvinenia predsedu vládnej strany Smer-SD a expremiéra Roberta Fica a tiež bývalého prezidenta a lídra opozičnej strany Za ľudí Andreja Kisku.

Kiska obvinenie v súvislosti s jeho spoločnosťou KTAG označil za špinavú politickú kampaň a dôkaz politického vydierania a mafie, ktorá ovláda Slovensko.

V súvislosti s obvinením Fica poslanci jeho strany zdôraznili, že prokuratúra či polícia by mala ráznejšie postupovať aj pri výrokoch o drogách volebného lídra koalície Progresívne Slovensko/Spolu Michala Trubana alebo v prípade pozemkov exprezidenta Kisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok