Na obľúbenom ostrove sa prebudila sopka, počet obetí narástol

TA3 TASR SITA
9.12.2019 06:20

Erupcia najaktívnejšej novozélandskej sopky White Island si vyžiadala najmenej päť mŕtvych a počet obetí možno ešte porastie. Počas erupcie sa ocitlo na ostrove White Island 20 Austrálčanov.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na novozélandskú políciu, podľa ktorej sa v okolí sopky nachádzalo aj viacero cudzincov. Polícia zdôraznila, že situácia zostáva príliš nebezpečná na to, aby bolo možné vykonávať záchranné operácie.

Podľa novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej sa v čase erupcie nachádzalo na ostrove alebo v okolí ostrova White Island, kde sa nachádza rovnomenná sopka, asi 100 ľudí. Viacero z nich je podľa nej nezvestných alebo zranených. Podľa správ miestnych médií utrpelo zranenia najmenej 20 ľudí, čo však oficiálne miesta zatiaľ nepotvrdili. Na mieste po erupcii zasahovali policajti i záchranári, ktorí prevážali zranených do nemocníc na Severnom ostrove.

Obavy vyvolali najmä správy, že sa krátko pred erupciou nachádzala priamo v oblasti krátera malá turistická skupina pozostávajúca zo zhruba šiestich osôb.  Novozélandskí seizmológovia uviedli, že išlo o erupciu strednej úrovne a varovali pred pohybom ľudí v bezprostrednom okolí vulkánu. Mierne zvýšenie aktivity bolo v oblasti sopky badateľné už niekoľko týždňov. Malý neobývaný ostrov White Island (Whakaari) sa hádza zhruba 50 kilometrov od pobrežia novozélandského Severného ostrova a je obľúbeným cieľom turistických výprav. Počet návštevníkov je však obmedzený na zhruba 10.000 ročne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok