O denuklearizácii sa s USA už nerokuje, oznámila Severná Kórea

TA3 TASR
7.12.2019 19:49

Severná Kórea oznámila, že rozhovory o denuklearizácii so Spojenými štátmi už nepokračujú. Zároveň skritizovala európskych členov Bezpečnostnej rady OSN, ktorí nedávno odsúdili severokórejské "provokačné" skúšky balistických striel.

O denuklearizácii sa s USA už nerokuje, oznámila Severná Kórea
SITA/AP

Kritizovali "paranoju" Európy

Oznámenie veľvyslanca Severnej Kórey pri OSN Kim Songa prišlo po tom, čo Belgicko, Estónsko, Francúzsko, Nemecko, Poľsko a Spojené kráľovstvo v stredu 4. decembra odsúdili "pokračujúce severokórejské testy balistických striel" a vyzvali na prísne uplatňovanie sankcií proti Pchjongjangu.

Veľvyslanec Kim Song skritizoval aj "paranoju" Európanov a "nepriateľskú politiku" Spojených štátov z posledných mesiacov. Dodal, že Severná Kórea "nemá teraz potrebu viesť zdĺhavé rozhovory s USA a denuklearizácia už nie je na rokovacom stole". Song tiež označil európske odsudzujúce vyhlásenie za "ďalšiu vážnu provokáciu" a uviedol, že Severná Kórea robí "oprávnené opatrenia na posilnenie národnej obrany".

"Týchto šesť členských krajín EÚ v posledných mesiacoch neváha hrať rolu pudlíka Spojených štátov a nemôžeme sa čudovať ničomu, čo urobia, len aby sa zavďačili Washingtonu," uvádzalo sa ďalej vo vyhlásení severokórejského veľvyslanca pri OSN.

Obávajú sa o jadrové testy

Európske veľmoci vo svojom vyhlásení napísali, že Pchjongjang podnikol "od mája 13 testov balistických striel" a posledné odpálenie uskutočnil 28. novembra. Rozhovory o odstránení jadrových zbraní (o denuklearizácii) medzi Pchjongjangom a Washingtonom sú zastavené, pričom sa už blíži koniec roka, teda posledný termín stanovený Severnou Kóreou na to, aby USA poskytli krajine nejaké výhody a úľavy.

Diplomati z Organizácie Spojených národov sa obávajú, že Severná Kórea obnoví jadrové testy alebo testy balistických striel dlhého doletu, ak čoskoro nenastane v rokovaniach nejaký pokrok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok