Plyn bolo cítiť už pred výbuchom, pád budovy zatiaľ nehrozí

TA3
7.12.2019 07:37

V bytovom dome v Prešove došlo k výbuchu plynu. Následne v bytoch vypukol požiar. Výbuch si zatiaľ vyžiadal päť obetí a desiatky zranených. S ohňom bojovali hasiči celú noc. Požiar sa im podarilo lokalizovať pred polnocou, ráno pred siedmou hodinou požiar uhasili. Prvotné informácie po výbuchu hovorili aj o tom, že môže dôjsť k zrúteniu budovy. Statici to ale nepredpokladajú.

V piatok popoludní sa prešovským sídliskom 3 ozval silný výbuch. Hneď na to začali horieť horné poschodia dvanásťposchodovej bytovky na mukačevskej ulici. V blízkosti bytovky robili výkopové práce. Podľa pani Silvie bolo plyn cítiť už pred výbuchom. "Ja som potom išla dole k robotníkom a som im povedala, že niečo sa deje, lebo cítiť strašne plyn. Bolo mi povedané, že už to majú pod kontrolou. Ja som potom išla hore a som si ešte povedala, že idem spať, lebo som po nočnej, hádam to nebuchne. No a sadla som na gauč a buchlo to," povedala obyvateľka bytovky.

Prvotné informácie po výbuchu hovorili o tom, že môže dôjsť k zrúteniu budovy. Statici to ale nepredpokladajú. Panelák je však neobývateľný a odborníci nevylučujú jeho úplnú demoláciu.

Výbuch bol taký silný, že v bytovke sa zrútilo schodisko a odtrhlo výťah. Ľudia, ktorí boli v tom čase doma, zostali uväznení v bytoch. Na miesto ihneď prišli všetky záchranárske zložky. S ohňom, ktorý sa rozšíril až na 5. poschodie, bojovali hasiči z Prešova a širokého okolia. V meste vyhlásili mimoriadnu situáciu a zasadol krízový štáb.Vytvorili dve krízové centrá. Na miesto tragédie prišiel aj premiér Peter Pellegrini a ministerka vnútra Denisa Saková. Zúčastnili sa aj rokovania krízového štábu, ktorý zasadol večer.

Budova je pomerne vysoká, a hoci plamene znižujú pevnosť betónu, podľa statikov to neovplyvní podlažia, ktoré sa nachádzajú pod miestom výbuchu. Odborníci dodávajú, že panelové steny sú výhodou a celá budova sa nezrúti.

"Dohodli sme sa, že už v pondelok ráno na základe nášho rozhodnutia príde na účet mesta Prešov prvý milión eur, z ktorého mesto bude môcť sanovať všetky potrebné záležitosti. Ja zajtra urobím rozhodnutie pridelenia prostriedkov z rezervy predsedu vlády" dodal premiér.

Ak to statika budovy dovolí, v ruinách vo vnútri bytovky budú hľadať obete požiaru kynológovia so psami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok