Zatvoria utečenecký tábor Vučjak. Migranti ho opustiť nechcú

TA3 TASR
6.12.2019 22:31

Utečenecký tábor Vučjak v Bosne a Hercegovine zatvoria. Po nátlaku medzinárodných ľudskoprávnych organizácií, ktoré kritizovali nedôstojné podmienky, v ktorých tam žije približne 800 migrantov, o tom rozhodli bosnianske úrady. Časť z migrantov však odísť nechce.

Na niekdajšej skládke odpadu

Bosnianske úrady sa rozhodli zatvoriť provizórny utečenecký tábor ležiaci pri meste Bihač neďaleko hraníc s Chorvátskom, v ktorom aktuálne žijú napriek mrazivému počasiu stovky migrantov. Bosniansky minister pre bezpečnosť Dragan Mektič v piatok oznámil, že stanový tábor Vučjak zatvoria začiatkom budúceho týždňa a migrantov z neho presunú do táborov v iných častiach krajiny.

Proti táboru Vučjak, v ktorom nie je tečúca voda, elektrina ani poriadne toalety, sa opakovane zasadzovali medzinárodné humanitárne organizácie. Poukazovali tiež na to, že tábor leží na niekdajšej skládke odpadu a tiež neďaleko oblasti, v ktorej bolo počas občianskej vojny mínové pole.

Za okamžité zatvorenie tábora sa vyslovila aj komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. "Životné podmienky stoviek ľudí v provizórnom tábore Vučjak sú hanebné," povedala Mijatovičová po tom, čo zmienený tábor navštívila. "Po prvé, tento tábor nemali vôbec ani otvárať," dodala.

Nemajú adekvátne oblečenie ani obuv

Mijatovičová v piatok na tlačovej konferencia v Sarajeve uviedla, že je nevyhnutné, aby boli migranti z tábora presunutí na iné miesto, kde im bude ponúknuté "slušné bývanie". "Mnohí z (týchto) ľudí nemajú adekvátne oblečenie či obuv... Je neľudské a neprijateľné držať ľudí v takýchto podmienkach," povedala.

Bosnianske úrady zápasia s tým, ako vyriešiť problém s ubytovaním tisícok migrantov pochádzajúcich z Blízkeho východu, Afriky či Ázie, ktorí do Bosny prichádzajú prechodom cez Srbsko alebo Čiernu Horu. Väčšina z migrantov sa sústreďuje v oblastiach na severozápade Bosny, neďaleko hraníc s Chorvátskom, ktoré je členskou krajinou EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok