Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vákuový stroj Kärcher MC 250 pre efektívne a tiché zametanie a čistenie ulíc

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Možno sa to všetkým nezdá, ale rovnako ako sa doma staráme o čistotu podlahy, prislúcha samosprávam aj zabezpečovanie čistoty komunikácií. Či je to napadané lístie, odhŕňanie snehu alebo len pozametanie nadmerného prachu, vyžaduje si to už niečo viac ako len metlu v ľudskej ruke.

Nemeckí vývojári dali preto hlavy dokopy a samosprávam ponúkli riešenie v podobe malého, no výkonného vozidla Kärcher MC 250. Jeho kefy sa dokážu postarať o to, aby boli komunikácie vždy čisté. No a vďaka efektívnemu motoru, podľa výrobcu ani vzduch veľmi netrpí exhalátmi.

Vákuový zametací stroj Kärcher MC 250 je navrhnutý tak, aby sa dal použiť nielen pre upratovanie chodníkov, ale aj cestných komunikácií. K tomu môže byť vybavený buď čistiacim systémom s dvomi kefami alebo dokonca čistiacim systémom s až s tromi kefami.

„Dvoj-kefový je hlavne na zametanie a bežnú údržbu. Troj-kefový už vieme vybaviť tou treťou kefou na likvidáciu buriny alebo na vymetanie ťažko dostupných miest ako sú lavičky, rohy v uliciach a rôzne stĺpy,“ vysvetľuje pán Ján Mikuláš, Kärcher Slovakia.

Stroj MC 250 dosahuje maximálnu prepravnú rýchlosť 60 kilometrov za hodinu, pričom jeho pracovná rýchlosť je limitovaná na 20 kilometrov za hodinu. Vďaka tomu sa zabezpečí dôkladné pozametanie a odsatie nečistôt z komunikácií a chodníkov. Stroj je pritom poháňaný novými motormi, ktoré sa vyznačujú veľmi nízkymi emisiami a sú teda šetrnejšie k životnému prostrediu.

„Auto má postavené nové motory tak, aby mohlo pracovať aj priamo v centrách miest a tým dosahuje stanovené prísne emisné normy Európskej únie. Takisto má zníženú hladinu hluku na to, aby mohlo pracovať priamo v centre medzi budovami v mestách a nerušilo obyvateľov. Tým môže pracovať počas dňa, ráno, večer aj v noci.“

V pracovnom režime je vákuový zametací stroj z nemeckej dielne nastavený tak, aby mohol naraz otáčať všetkými štyrmi kolesami.

„Polomer otáčania je podľa normy stanovený na 2 060 milimetrov a natočenie všetkých štyroch kolies nám zaručuje veľmi obratnú manipuláciu a otáčanie na ceste.“

Nečistoty z ulíc sú nasávané cez saciu hlavu so šírkou 800 milimetrov, ktorá si dokáže poradiť aj s naozaj veľkými kusmi nečistôt.

„Je plávajúco uložená, čím perfektne zvláda nerovnosti na chodníkoch a na teréne a má tam klapku na veľké nečistoty, tým zoberie bez problému dvojlitrovú fľašu, ktorá je priamo na chodníku hodená napríklad.“

Integrovaný je aj systém recirkulácie vody a samostatná nádrž na znečistenú vodu. Všetky nečistoty po nasatí putujú do vlastného zberného kontajnera, ktorý má objem viac ako 2 metre kubické.

„Je navrhnutý tak a konštruovaný z antikorového materiálu bez toho, aby hrdzavel. A takisto bez nejakých prepážok a rôznych výčnelkov na to, aby sa dal veľmi jednoducho vyprázdniť a takisto aj vyčistiť. Aj poprípade, keď sa prevezie nejaká zemina, aby pri jednom vyklopení všetko vyšlo von.“

Vyklápacia hrana kontajnera je umiestnená 1 600 milimetrov od zeme. Znamená to, že aj samotný kontajner môže prispieť k vyššej efektivite práce obsluhy stroja.

„Nemusia chodiť na nejaké zberné dvory, špeciálne miesta, kde by to vyprázdňovali, do bežných kontajnerov sa ten stroj dá vyprázdniť.“

Vozidlo má integrovaný kamerový systém priamo na sacej hlave. Kamera je umiestnená tak, aby sa počas práce neznečisťovala a obraz z nej bol zreteľný. Záznam z kamery sa prenáša priamo na displej v kabíne vodiča.

„Displej je umiestnený priamo vo volante vozidla. To zabezpečuje aj bezpečnosť prevádzky tým, že obsluha nemusí sa niekde pozerať po rohu, hľadať kde má nejaký displej, má to všetko priamo pred sebou a vidí, čo ten stroj robí, čo zametá, ako to všetko berie.“

MC 250-tka je plne hydraulicky ovládaná prostredníctvom joystickov, ktoré má pracovník priamo na dosah v opierke ruky.

„On priamo počas prevádzky dokáže si nastavovať umiestnenie kief, výšku, rozteč, doprava doľava si to vie posúvať. Takisto ju vie vysunúť za roh ako ide, aby pekne všetko povymetal čo má byť.“

Priamo v stroji je dokonca integrovaný vysokotlakový čistič na studenú vodu, ktorý môže obsluha použiť nielen na bežnú údržbu samotného stroja.

„Teda keď ho vyprázdni, vie ho pekne vyumývať, vyčistiť stroj. Počas prevádzky a čistenia v meste vedia tento vysokotlakový čistič použiť na vyčistenie lavičiek, smetiakov, chodníkov alebo aj schodišťa.“

No nie vždy sa stroj môže dostať do všetkých rohov a kútov. Náročné je aj čistenie napríklad okolo stromov. Preto ho nemecký výrobca vybavil ďalšou šikovnou pomôckou.

„Máme ručnú saciu hadicu 4,5 metra dlhú s koncovkou na uchytenie do ruky a vieme odsávať z nedostupných miest lístie, nečistoty, všetko čo je tam vlastne,“ dodáva pán Ján Mikuláš, Kärcher Slovakia.

Dá sa povedať, že zametací stroj Kärcher MC 250 je svojou univerzálnosťou vhodný pre mestá o obce všetkých veľkostí. Okrem sacieho výkonu, vysokej manévrovateľnosti a jednoduchej údržby môže nejednu samosprávu zaujať aj svojou tichou prevádzkou a nízkymi emisiami výfukových plynov.