Merkelová navštívila Osvienčim, za Nemecko darovala milióny

TA3 TASR SITA
6.12.2019 14:48

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a poľský premiér Mateusz Morawiecki na návšteve bývalého nacistického koncentračného tábora Auschwitz neďaleko poľského mesta Osvienčim položili vence pri takzvanom čiernom múre, kde nacisti popravili tisíce ľudí. Po položení vencov z ruží v národných farbách Poľska a Nemecka si obaja štátnici obete uctili minútou ticha.

Merkelová vo svojom prejave vyhlásila, že nezabudnúť na nacistické zločiny je neoddeliteľnou súčasťou nemeckej národnej identity. "Pamätať si zločiny... je zodpovednosť, ktorá sa nikdy nekončí. Patrí neoddeliteľne k našej krajine. Uvedomovať si túto zodpovednosť je súčasťou našej národnej identity," uviedla Merkelová.

Merkelová v mene Nemecka poskytla finančný dar 60 miliónov eur, ktorý pôjde na konzerváciu hmotných pamiatok na mieste tábora - barakov, strážnych veží aj osobných predmetov obetí.

Morawiecki varoval pred zabudnutím na históriu koncentračného tábora Auschwitz s tým, že je povinnosťou pamätať si spáchané zverstvá, ku ktorým na tomto mieste došlo. "Ak spomienka zmizne, je to, akoby sme druhýkrát ublížili ľuďom, ktorí si tu prešli peklom a zažili neznesiteľné utrpenie," dodal.

Je to Merkelovej prvá návšteva tohto pamätného miesta, odkedy sa pred 14 rokmi ujala svojho úradu, a v poradí tretia návšteva úradujúcej šéfky nemeckej vlády v priestoroch bývalého vyhladzovacieho tábora. Merkelová je po kancelároch Helmutovi Schmidtovi a Helmutovi Kohlovi treťou osobou v tejto funkcii, ktorá navštívila tento vyhladzovací tábor.

Návšteva sa koná pri príležitosti desiateho výročia založenia nadácie Auschwitz-Birkenau Foundation. Nemecko má tejto nadácii venovať 60 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok