Volovina, šikana, riešte Trubana. Na obvinenie Fica reaguje i koalícia

TA3 SITA
5.12.2019 16:21

Podpredseda SNS Anton Hrnko vníma obvinenie Roberta Fica ako politickú šikanu a „volovinu“. NAKA obvinila predsedu Smeru-SD z hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k nenávisti a schvaľovania trestného činu pre jeho obhajovanie výrokov odsúdeného bývalého poslanca strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko Milana Mazureka.

Volovina, šikana, riešte Trubana. Na obvinenie Fica reaguje i koalícia
SITA/Branislav Bibel

Hrnko: Existujú aj horšie vyjadrenia

Podľa člena Smeru-SD Martina Glváča platí prezumpcia neviny, Most-Híd zasa zdôrazňuje rovnosť pred zákonom. „Ja si myslím, že takých vyjadrení je veľa. Existujú horšie vyjadrenia, ako napríklad predniesol Truban o drogách pred mládežou a on bol obvinenia z propagácie drog zbavený,“ uviedol Hrnko. Dodal, že sa podobným vyjadreniam, ako odzneli z úst Milana Mazureka, či na videu Roberta Fica, vyhýba, keďže si váži každého človeka.

Člen vládneho Smeru-SD a bývalý podpredseda Národnej rady SR Martin Glváč zasa tvrdí, že obvinený môže byť ktokoľvek, platí však prezumpcia neviny. „Prokurátori a vyšetrovatelia by sa mali zaoberať inými trestnými činmi, ktoré sú flagrantné a zatiaľ sa nimi nezaoberali,“ vyhlásil. Neobáva sa však toho, že by predsedu strany zatvorili do väzenia.

Tretí koaličný partner Most-Híd zdôrazňuje, že rovnosť pred zákonom a spravodlivosťou by v každej demokratickej spoločnosti mala byť samozrejmosťou. „Ako i to, že politici a politické strany rešpektujú konanie vyšetrovateľa a rozhodnutie prokurátora ako v prípade Milana Mazureka, tak v prípade Roberta F.,“ priblížila v stanovisku hovorkyňa strany Klára Magdeme.

Na obvinenie reagoval aj predseda SNS Andrej Danko. "Funguje právny štát," zdôraznil s tým, že každý má rovnaké práva a povinnosti. Obvinenie Fica zo strany polície považuje za dôkaz toho, že právo platí pre každého rovnako. "Každý, keď dáme verejné vyjadrenie, sa musíme k týmto veciam vyjadriť. Fico sa určite vyjadrí," dodal.

Výroky zazneli vo videu

Milan Mazurek z ĽSNS prišiel po tom, čo bol právoplatne odsúdený za extrémistické výroky, o mandát poslanca Národnej rady SR a musel zaplatiť peňažný trest vo výške 10-tisíc eur. Bývalý premiér vo videu reagoval, že orgány činné v trestnom konaní rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov.

„Milan Mazurek povedal to, čo si myslí celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí pozatvárať. To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zákrokoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?“ uviedol Fico na adresu rozhodnutia súdu.

Mazurek podľa súdu skutok spáchal ako verejný činiteľ vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri 2016 vyjadreniami na adresu Rómov. Ako poslanec Národnej rady SR vtedy napríklad povedal, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok