Odíde? Pellegrini podporil Kalavskú. Tá zvažuje, čo ďalej

TA3 TASR
5.12.2019 14:39

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ešte zvažuje svoje zotrvanie vo funkcii. Oznámil to premiér Peter Pellegrini, ktorý sa s ňou stretol. Chce, aby na ministerstve zotrvala a vyjadril jej plnú podporu. Verí, že Kalavská, ktorá chce odísť pre stiahnutú reformu nemocníc, svoj postoj prehodnotí.

„Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa dnes stretla s pánom premiérom, kde mu ponúkla svoju demisiu. Pán premiér požiadal pani ministerku, aby zostala vo funkcii, šéfka rezortu zdravotníctva ďalší vývoj zvažuje,“ uviedol rezort zdravotníctva v reakcii pre médiá. 

Kalavská v stredu na tlačovej besede po odložení reformy do šufílka oznámila, že pohár jej trpezlivosti pretiekol. Ministerka ponúkla premiérovi svoju funkciu.

Pellegrini vo štvrtok na Hodine otázok vysvetľoval, že jej reforma nemocníc, tzv. stratifikácia, sa dostala do parlamentu až v posledných mesiacoch pred parlamentnými voľbami a vyvolala medzi viacerými poslancami obavy zo zneužitia v rámci predvolebného boja. Objavil sa tiež strach z rušenia nemocníc, poslanci preto zvažovali aj politické riziká.

Premiér si myslí, že ak majú byť zásadné zmeny v slovenskom zdravotníctve dlhodobo udržateľné, mali by byť prijaté širokým konsenzom, pričom stratifikácia v tejto fáze nemala šancu prejsť parlamentom. "A bolo jasné, že stratifikácia nemocníc by v parlamente nedostala dostatočnú podporu. Chcel by som zdôrazniť, že na reforme sa pritom podieľali mnohí odborníci a osobnosti, prešla riadnym pripomienkovým konaním," uviedol premiérove slová na Hodine otázok Richard Raši.
"Predseda vlády z úcty k stovkám ľudí, ktorí ju pripravovali, nechcel, aby v parlamente nezískala podporu a aby sa z nej nestal symbol neúspechu," odôvodnil Raši a zopakoval, že stratifikácia zostáva kompletne pripravená pre novú vládu, pričom by chcel túto agendu otvoriť už na začiatku nového volebného obdobia, aby ju bolo možné čo najskôr spustiť.

Vláda vzala v stredu späť z rokovania parlamentu návrh reformy nemocníc. Hlasovanie o návrhu v parlamente sa opakovane odsúvalo, v stredu mali poslanci hlasovať o tom, či reformu posunú do druhého čítania. Predseda Smeru-SD Robert Fico opakovane hovoril, že jeho strana má k stratifikácii výhrady.
V reakcii na stiahnutie návrhu ponúkla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská svoju funkciu, Pellegrini si myslí, že by v nej mala ostať.

Kalavská napriek dlhej príprave a niekoľkomesačnému úsiliu presvedčiť politikov neuspela. Vláda stiahla z rokovania parlamentu jej projekt stratifikácie, teda reformy nemocníc. Reforma nemocníc podľa premiéra Pellegriniho zostáva "kompletne pripravená" pre novú vládu a parlament. Hoci Kalavská mala podporu premiéra, chystané zmeny kritizoval šéf Smeru-SD Robert Fico. Reformu do parlamentu predložila vláda na návrh ministerky zdravotníctva. Z októbrovej schôdze pléna ju tesne pred hlasovaním presunuli a v decembri bola úslne stiahnutá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok