Vedel, že ho pred voľbami obvinia. Politici reagujú na Fica

TA3 TASR
5.12.2019 14:15

Líder OĽANO Igor Matovič si myslí, že Robert Fico vedel, že pre svoje video, v ktorom hovoril o odsúdenom Milanovi Mazurekovi, bude obvinený. Matovič dáva krok NAKA do súvislosti s blížiacimi sa voľbami. Na obvinenie už reagoval aj premiér Peter Pellegrini a ďalší, najmä opoziční politici.

Chcel sa priblížiť Kotlebovým voličom?

"Robert Fico ako docent trestného práva veľmi dobre vedel, že schvaľovaním trestného činu Mazureka sa sám dopustí trestného činu. Napriek tomu to vypočítavo spravil, lebo vedel, že za tento skutok bude obvinený, obžalovaný a odsúdený. A to všetko s cieľom, aby sa pred voľbami priblížil k voličom Mariána Kotlebu," myslí si opozičný líder.

"Je poľutovanihodné, že sa k takýmto praktikám uchyľuje trojnásobný premiér len preto, lebo sa obáva, že jeho pobyt na slobode sa nezadržateľne kráti. Verím, že rovnako odvážni budú aj ďalší vyšetrovatelia a prokurátori, ktorí po voľbách vyšetria aj trestné činy, za ktoré Robert Fico vo väzení aj reálne skončí," píše sa v Matovičovom stanovisku.

Pellegrini: Musíme to rešpektovať

Premiér Peter Pellegrini reagoval, že nebude komentovať rozhodnutie trestne stíhať Roberta Fica. Rozhodnutia prokuratúry a polície treba podľa neho rešpektovať.

"Polícia koná na základe pokynu prokurátora, asi má na to prokurátor dôvod a my musíme rešpektovať, podriadiť sa rozhodnutiu a byť maximálne súčinní bez ohľadu na to, či ste predseda vlády, predseda strany, alebo aj obyčajný pracujúci. V tomto nemôžu existovať žiadne rozdiely, keď chceme povedať, že na Slovensku platí spravodlivosť, právny štát a musíme to rešpektovať," povedal.

Hanebné a nedôstojné

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga označil Ficove výroky za hanebné a nedôstojné pre vrcholového politika a bývalého premiéra. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár zas tvrdil, že za vyslovenie názoru, hoci aj zlého, by nemal byť nikto trestne stíhaný. Zákon, podľa ktorého ho stíhajú, si odsúhlasil on sám, myslí si Kollár.

Nezaradený poslanec a volebný líder Demokratickej strany Jozef Rajtár sa domnieva, že šéf Smeru-SD schvaľovaním Mazurekových výrokov naozaj spáchal trestný čín. „Sme však nútení vysloviť obavu, či toto trestné stíhanie bude viesť aj k promptnej obžalobe a následnému odsúdeniu Roberta Fica. To najhoršie, čo sa môže stať, je to, aby orgány činné v trestnom konaní urobili z tohto populistického politika pred voľbami martýra, ktorý vďaka tomu vyhrá voľby,“ dodal.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil bývalého premiéra a šéfa Smeru-SD z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Dôvodom je jeho kontroverzné video o Milanovi Mazurekovi. "Napriek tomu, že najvyšší súd rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Robert F. mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete. Môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," uviedla polícia na Facebooku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok