Pellegrini otvoril zasadnutie OBSE, Bratislava zažíva obmedzenia

TA3 TASR
5.12.2019 13:10

Desiatky ministrov, viacero štátnych tajomníkov aj celosvetovo známe mená. Bratislava hostí významné podujatie - dvojdňové zasadnutie Ministerskej rady OBSE, ktoré už otvoril náš premiér Peter Pellegrini. Obyvatelia a návštevníci hlavného mesta musia pre zasadnutie pretrpieť viaceré dopravné obmedzenia.

Predsedníctvo zamerané na ľudí

Na predsedníctvo Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa bude pamätať ako na predsedníctvo zamerané na ľudí. Slovenský premiér Peter Pellegrini to povedal v úvodnom prejave na otvorení dvojdňového zasadnutia Ministerskej rady OBSE v Bratislave. "Mám toľko rokov ako Helsinská dohoda, presnejšie, som o 66 dní mladší," povedal premiér na začiatok summitu, ktorý je vyvrcholením ročného predsedania Bratislavy v tejto medzinárodnej organizácii.

Od prijatia Helsinskej dohody počas horúcich dní v časoch studenej vojny sa toho podľa Pellegriniho "v tejto krajine, v našom regióne i vo svete veľa zmenilo". "Patrím ku generácii, ktorá si pamätá, pamätáme si bolesť rozdelenia, pamätáme si slobodu po páde múrov. To, čo si našťastie moja generácia Slovákov nepamätá - je vojna. Sme tu, pretože sme presvedčení, že OBSE musí stále zohrávať úlohu pri zlepšovaní a zabezpečení tohto regiónu pre nás a pre ďalšie generácie," konštatoval premiér.

Pellegrini je presvedčený, že OBSE je historicky jedinečná organizácia: "Kde inde nájdete platformu na vedenie dialógu cez tri kontinenty, vzájomný systém kontroly volieb alebo vzájomnú kontrolu a zodpovedanie sa normám v oblasti ľudských práv." Slovensko podľa predsedu vlády verí v príbeh Helsínk a verí v multilateralizmus. "Preto sme sa rozhodli ponúknuť naše služby a predsedať v tejto organizácii," uviedol.

Najväčšie diplomatické cvičenie

"Slovensko v uplynulých troch rokoch predsedalo takmer každej medzinárodnej organizácii v našom regióne vrátane Európskej únie, Valného zhromaždenia OSN, V4 alebo OECD," povedal premiér na margo diplomatických aktivít Bratislavy. Súčasný summit je, ako povedal, "najväčším diplomatickým cvičením, aké naše mesto a krajina videli". Aktuálne je totiž v slovenskej metropole viac ako 1500 delegátov z 57 zúčastnených štátov a 11 partnerských krajín OBSE.

Predsedníctvo SR v OBSE bolo podľa Pellegriniho najmä predsedníctvo o ľuďoch: "O ľuďoch trpiacich konfliktom, o ľuďoch, ktorých hlasy treba vypočuť, a o pracovníkoch a diplomatoch OBSE." Premiér vyzdvihol taktiež pôsobenie úradujúceho predsedu organizácie Miroslava Lajčáka a jeho tím a úspešný projekt dobudovania zbombardovaného mosta v meste Stanycia Luhanska na línii konfliktu na východe Ukrajiny. "Dúfam, že postavíte desať mostov a prinesiete okolo stola tisíc ľudí," poprial ďalšiemu smerovaniu OBSE Pellegrini.

Do slovenskej metropoly zavítalo takmer 40 ministrov a 13 štátnych tajomníkov rezortov diplomacie, na summite sa zúčastní aj generálny tajomník OBSE Thomas Greminger a vedúca troch nezávislých inštitúcií organizácie – Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, vysoký komisár pre národnostné menšiny Lamberto Zannier a predstaviteľ pre slobodu médií Harlem Désir.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok