Trestajme médiá za škandalizáciu justície, navrhli v Rusku

TA3 TASR
5.12.2019 10:34

Ruská rada sudcov navrhuje, aby médiá niesli zodpovednosť a mohli byť trestané za "škandalizáciu" justície. S odvolaním sa na zistenia denníka Vedomosti o tom informovala agentúra Interfax.

Trestajme médiá za škandalizáciu justície, navrhli v Rusku
SITA/AP (ilustračné foto)

Škandalizácia justície podľa rady sudcov znamená "manipulovanie verejnou mienkou vo vzťahu k súdnej moci, znižovanie jej autority, ako aj nedbanlivú a nepodloženú kritiku, podrývajúcu dôveru verejnosti vo výkon spravodlivosti", napísal denník Vedomosti. Tento návrh je súčasťou koncepcie informačnej politiky súdneho systému na roky 2020 - 2030, ktorý momentálne rada sudcov posudzuje.

Rada v rámci dokumentu taktiež navrhuje, aby mohli médiá a jednotliví novinári niesť zodpovednosť aj za vyvíjanie tlaku na súd a "lobovanie v prospech jednotlivých osôb prostredníctvom publikovania článkov zadaných na komerčnej báze, negatívne ladených voči činnosti súdov".

Predseda komisie sudcov pre vzťahy s orgánmi štátnej moci a mimovládnymi organizáciami Jevgenij Šepelin odmietol spresniť, aké tresty by mohli za takúto činnosť médiám hroziť. Ako píše agentúra Interfax, termín "škandalizácia justície" použil po prvýkrát ešte minulý rok predseda rady sudcov Viktor Momotov. V oficiálnych dokumentoch sa daný termín až doteraz nevyskytoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok