Volali ho strýko Murad. Afgancov šokovala vražda japonského lekára

TA3 TASR
5.12.2019 10:10

Afganci po celej krajine prežívajú šok zo zabitia japonského lekára Tecua Nakamuru, ktorého neznámi ozbrojenci zastrelili spolu s piatimi Afgancami na okraji cesty vo východnej provincii Nangarhár.

Volali ho strýko Murad. Afgancov šokovala vražda japonského lekára
SITA/AP

Na štvrtok večer je v hlavnom meste Kábul plánované tiché smútočné zhromaždenie so sviečkami. Stovky ľudí vyjadrili na sociálnych sieťach žiaľ a hnev nad útokom. V jednom príspevku sa nachádzala aj kresba 73-ročného lekára a humanitárneho pracovníka, ktorý pôsobil v Afganistane od roku 2008. Viedol tam zavlažovacie projekty zamerané na skvalitnenie poľnohospodárstva vo vidieckych oblastiach. Službami v prospech obyvateľov si vyslúžil prezývku "Strýko Murad" a nedávno získal aj čestné afganské občianstvo.

Pod kresbou v príspevku bol nápis: "Prepáčte, Nakamura, že sme vás neochránili." Militantné hnutie Taliban vydalo čoskoro po streľbe vyhlásenie, v ktorom poprelo zodpovednosť za útok. Polícia podľa svojich slov stále pátra po páchateľoch. Provincia Nangarhár, ktorá má dlhé spoločné hranice s Pakistanom, roky slúžila ako hlavná bašta džihádistickej organizácie Islamský štát v Afganistane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok