Pohár pretiekol. Kalavská po fiasku reformy ponúkla funkciu

TA3 TASR
4.12.2019 16:13

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská po tom, ako vláda stiahla z rokovania parlamentu jej projekt reformy nemocníc, oznámila, že ponúka svoju funkciu. Reforma bola podľa nej kvalitná a dobre prijatá odbornou verejnosťou. Kalavská si myslí, že politici sklamali občanov. Dúfa, že budúca vláda bude konať. Premiér reagoval, že by mala zotrvať vo funkcii.

Chcela som niečo zlepšiť

"Keď som prijala post ministerky zdravotníctva, chcela som niečo zlepšiť," začala Kalavská s tým, že sa stále cíti skôr ako odborníčka než ako politik. Nemyslí si, že v zdravotníctve je ešte priestor pre "čiastkové riešenia" či "úsmevy pre kamery". Reformný materiál bol podľa nej rozsiahly, dobre pripravený a prijatý väčšinou odbornej verejnosti.

"Aj keď stratifikácia dnešným dňom stratila nádej, myslím si, že je potrebné niečo robiť s ambulantnou a ústavnou starostlivosťou," pokračovala ministerka. Dúfa, že budúca vláda bude konať. Kalavská poďakovala premiérovi Petrovi Pelegrinimu za podporu pri neúspešnom presadzovaní reformy. Uviedla, že nebola za stiahnutie materiálu v poslednej chvíli na októbrovej schôdzi. "Snažila som sa robiť najlepšie, ako som vedela," zhodnotila svoju prácu s tým, že jej pohár trpezlivosti pretiekol. Priznala, že so stranou Smer "sú veľké rozpory" pri rezortom predkladaných zákonoch. Rozhodla sa preto premiérovi ponúknuť svoju funkciu.

Vláda reformu stiahla z parlamentu

Kalavská napriek trojročnej príprave a niekoľkomesačnému úsiliu presvedčiť politikov neuspela. Vláda stiahla z rokovania parlamentu jej projekt stratifikácie, teda reformy nemocníc. Reforma nemocníc podľa premiéra Pellegriniho zostáva "kompletne pripravená" pre novú vládu a parlament. Hoci Kalavská mala podporu premiéra, chystané zmeny kritizoval šéf Smeru-SD Robert Fico. Reformu do parlamentu predložila vláda na návrh ministerky zdravotníctva. Z októbrovej schôdze pléna ju tesne pred hlasovaním presunuli.

Fico opakovane hovoril, že jeho strana má k stratifikácii výhrady. Kalavská už viackrát pri diskusii o stratifikácii nevylúčila, že by podala demisiu. "Ja som povedala, môj pohár je dosť plný, keď pretečie, tak áno, keď nepretečie, tak nie," odpovedala minulý týždeň.

Premiér Peter Pellegrini je presvedčený o tom, že ministerka zdravotníctva by mala zotrvať vo funkcii. Reagoval tak na jej ponuku demisie po tom, ako vláda stiahla reformu nemocníc z rokovania parlamentu.

S premiérom sa zhodli aj poslanci Smeru. Podľa viacerých nemá význam riešiť zmeny na ministerských postoch krátko pred voľbami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok