Režisér, ktorého Rusi držali vo väzení, prišiel na Slovensko

TA3 TASR
4.12.2019 14:58

O hladovke, ktorú držal ukrajinský režisér Oleg Sencov v ruskom väzení, vyjde kniha z jeho zápiskov. Potvrdil to na tlačovej konferencii v Európskom informačnom centre v Bratislave. Zároveň sa začne nakrúcať aj jeho film s názvom Nosorožec, ktorý začal pripravovať ešte pred uväznením.

Tri dni na Slovensku

Na Slovensku strávi Sencov tri dni. Vystúpi na zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktoré sa uskutoční 5. a 6. decembra v Bratislave, uviedla tlačová tajomníčka Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak. Zúčastní sa aj diskusií a stretne sa s poslancami a odborníkmi.

Sencov sa v roku 2018 stal laureátom Sacharovovej ceny. Prevzal si ju minulý týždeň na slávnostnom zasadnutí Európskeho parlamentu. Na cenu ho navrhol bývalý europoslanec Eduard Kukan. "Nominoval som ho preto, lebo spĺňal všetky kritériá. To, ako sa choval, proti čomu bojoval, angažoval sa za svojich priateľov a zachoval sa hrdinsky," povedal Kukan. Pre ukrajinského režiséra to je veľké ocenenie. "Hádže to na mňa istú morálnu zodpovednosť. Chcel by som robiť oveľa väčšie veci," hovorí Sencov. Myslí si, že Sacharovova cena bola jedným z krokov k tomu, aby ho z väzenia pustili.

Sencov: Vojna naozaj existuje

"Treba chápať, že kým by sa (ruský prezident Vladimir - pozn. TASR) Putin nerozhodol, že ma treba pustiť, tak by som na slobode nebol. Bol som všade, bol som toxický, Putin to už nevládal ťahať," poznamenal Sencov. Je tiež smutný z toho, že po piatich rokoch musí ľuďom stále vysvetľovať, že vojna na Ukrajine naozaj existuje.

Sencova zatkli v jeho dome v Simferopole 10. mája 2014 po tom, ako sa zúčastnil na protestoch proti anexii Krymského polostrova Ruskom. O rok neskôr ho v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok. Režisér sa dostal na slobodu v septembri tohto roku v rámci rozsiahlej výmeny väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou.Od polovice mája 2018 držal vo väzení protestnú hladovku, ktorú ukončil 6. októbra 2018 pod hrozbou núteného kŕmenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok