Veľká reforma nemocníc nebude, stiahli ju z parlamentu

TA3 TASR SITA
4.12.2019 11:32

Andrea Kalavská napriek trojročnej príprave a niekoľkomesačnému úsiliu presvedčiť politikov neuspela. Vláda stiahla z rokovania parlamentu jej projekt stratifikácie, teda reformy nemocníc. Reforma nemocníc vraj zostáva "kompletne pripravená" pre novú vládu a parlament.

K stiahnutiu reformy sa po vláde vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. "So znalosťou politickej reality v NR SR som sa rozhodol, že materiál z parlamentu stiahnem. Je mi ľúto, že sa naplnili moje obavy, a že v predvolebnom období medzi poslancami prevládli politické skratky nad racionálnymi argumentmi, a obava že by stratifikácia mohla byť zneužitá ako téma v predvolebnom zápase," vysvetlil s tým, že reforma nemocníc zostane kompletne pripravená pre novú vládu a parlament.

Nevylúčila, že podá demisiu

Stratifikáciu, teda veľkú reformu nemocníc, sa ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská snažila presadiť mesiace. Hoci mala podporu premiéra Petra Pellegriniho, chystané zmeny kritizoval šéf Smeru-SD Robert Fico. Reformu do parlamentu predložila vláda na návrh ministerky zdravotníctva. Z októbrovej schôdze pléna ju tesne pred hlasovaním presunuli. Ministerstvo spolupracovalo na projekte stratifikácie s odborníkmi aj analytikmi a jeho predstavitelia ho vysvetľovali všetkým politickým stranám v parlamente. 

Fico opakovane hovoril, že jeho strana má k stratifikácii výhrady. Kalavská už viackrát pri diskusii o stratifikácii nevylúčila, že by podala demisiu. "Ja som povedala, môj pohár je dosť plný, keď pretečie, tak áno, keď nepretečie, tak nie," odpovedala minulý týždeň.

O novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá reformu zahŕňa, mali poslanci v parlamente hlasovať v prvom čítaní už na októbrovej schôdzi. Novelu tesne pred hlasovaním stiahli pre nedostatočnú podporu v pléne. Hlasovanie rovnako presunuli aj v utorok 3. decembra počas aktuálnej schôdze na žiadosť premiéra a poslaneckých klubov Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd.

„Stiahnutie reformy nemocníc, ktorá mala ambíciu znížiť zbytočné úmrtia ľudí, je len ďalší dôkaz toho, ako sú predsedovi Smeru Robertovi Ficovi ukradnuté ľudské životy. Ukázalo sa, že mu ide len o voličské hlasy a populizmus, ktorým sa snaží zakryť svoje obludné kradnutie. Pre vládu sú aj na konci volebného obdobia dôležitejšie dohody a kšefty ako zachraňovanie životov. Je to však aj ďalší smutný dôkaz, že premiér Peter Pellegrini, tento akože nový Smer, je len bábkou v rukách Fica, ktorý bez jeho dovolenia nepresadí absolútne nič,reagovala poslankyňa a expertka SaS pre zdravotníctvo Janka Cigániková.

Peter Pellegrini uviedol, že reforma nemocníc zostane kompletne pripravená pre novú vládu a parlament.

Vytvorili by sa úrovne nemocníc

Pri reforme, navývanej aj Zdravázmena, malo ísť o novú koncepciu ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorej cieľom bolo zabezpečenie kvalitnej a dostupnej ústavnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Inšpiráciou bolo aj Dánsko. Zmyslom stratifikácie bolo, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych alebo operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa mala zabezpečiť lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Rezort chcel novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zvýšiť bezpečnosť pacienta a vytvoriť predpoklady na zvýšenie kvality poskytovanej ústavnej zdravotnej starostlivosti. Kvalita a efektívne využitie zdrojov mali byť tiež podporené vytvorením úrovní nemocníc (lokálna, regionálna, národná, špecializované a kompetenčné centrá) so zadefinovanými rozsahmi poskytovanej zdravotnej starostlivosti a minimálnymi počtami zdravotných výkonov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok