Čína je možná hrozba pre NATO, uvádza sa vo vyhlásení summitu

TA3 TASR
3.12.2019 21:35

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa zhodli na znení záverečného vyhlásenia terajšieho summitu NATO v Londýne. Podľa informácií agentúry DPA sa v ňom po prvý raz explicitne spomína ako nová možná hrozba rozmáhajúca sa vojenská veľmoc Čína.

"Uvedomujeme si, že rastúci vplyv a medzinárodná politika Číny predstavujú príležitosti a výzvy, s ktorými sa ako Aliancia musíme spoločne vyrovnať," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré má DPA k dispozícii a bude zverejnené v stredu. NATO si uvedomuje nevyhnutnosť bezpečných a odolných systémov, píše sa vo vyhlásení. Za možnú problémovú oblasť považuje novú mobilnú sieť 5G, na ktorej vývoji sa zásadne podieľa čínska spoločnosť Huawei Technologies. Vo vyhlásení v tejto súvislosti Aliancia konštatuje, že si uvedomuje "potrebu spoliehať sa na bezpečné a odolné systémy". Dobrovoľný záväzok štátov NATO vzdať sa produktov Huawei pri budovaní siete 5G však záverečný dokument neobsahuje.

Vyhlásenie sa podrobne nevenuje ani požiadavkám francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na zásadnú diskusiu o stratégii NATO a zintenzívnení dialógu s Ruskom. Na margo Ruska sa rovnako ako v predchádzajúcich vyhláseniach píše, že jeho agresívne kroky predstavujú "hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť". NATO zostáva otvorené dialógu a konštruktívnemu partnerstvu, ak to správanie Ruska umožní.

Aliancia takisto zdôrazňuje, že členské krajiny NATO sa budú naďalej spoliehať na jadrové zbrane ako prostriedok účinného a dôveryhodného odstrašenia. "Kým budú existovať jadrové zbrane, NATO zostane jadrovou alianciou," uvádza sa vo vyhlásení. Spojenci sa opäť prihlásili k piatemu článku Zmluvy o NATO, ktorý stanovuje, že ozbrojený útok na jednu členskú krajinu sa bude považovať za útok na celú Alianciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok