Hlasovanie o stratifikácii presunuli, poslanci Smeru a Mosta odišli

TA3 TASR
3.12.2019 18:14

Popoludňajšie hlasovanie poslancov bolo presunuté, viacero zákonodarcov krátko po 17.00 h odišlo z rokovacej sály. O presunutie hlasovania požiadal predseda vlády Peter Pellegrini a tri poslanecké kluby Smer-SD, SNS a Most-Híd. Dôvodom presunutia má byť nedohoda koaličných lídrov na postupe pri reforme nemocníc, tzv. stratifikácii nemocníc.

Hlasovanie o stratifikácii presunuli, poslanci Smeru a Mosta odišli
SITA/Monika Zaťková (ilustračná fotografia)

Poslanci presunuli hlasovanie o reforme nemocníc z utorka na stredu 11.00. Návrh koaličných strán a premiéra Petra Pellegriniho predložil poslanec Smeru Jozef Valocký po 45-minútovej prestávke.

Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) na začiatku hlasovania krátko po 17.00 h vyhlásil desaťminútovú prestávku a niekoľko poslancov, najmä Mosta-Híd a Smeru-SD, odišlo z rokovacej sály. Po uplynutí prestávky sa však späť nevrátili.

Stratifikáciu, teda veľkú reformu nemocníc, sa ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská snažila presadiť mesiace. Hoci mala podporu premiéra Petra Pellegriniho, chystané zmeny kritizoval šéf Smeru-SD Robert Fico. Reformu do parlamentu predložila vláda na návrh ministerky zdravotníctva. Z októbrovej schôdze pléna ju tesne pred hlasovaním presunuli. Ministerstvo spolupracovalo na projekte stratifikácie s odborníkmi aj analytikmi a jeho predstavitelia ho vysvetľovali všetkým politickým stranám v parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok