O zmenkách vypovedal Varga, kupcu televízie vraj hľadali na severe

TA3 TASR
3.12.2019 12:28

Niekdajší konateľ spoločnosti Gamatex Pavol Varga vypovedal pred senátom Špecializovaného trestného súdu na pojednávaní v kauze falšovania televíznych zmeniek. Sporné zmenky nikdy nevidel, ani o nich v roku 2000 nepočul.

Do Gamatexu ho priviedli podnikatelia

„Nedržal som ich, nevidel som ich. Videl som fotokópie, ktoré boli zverejnené v médiách,“ uviedol Varga. Do Gamatexu ho priviedli podnikatelia Vincent Hegedüš a Marián Kolník. Kolník už v kauze zmeniek vypovedal, sporné zmenky taktiež nevidel.

Varga v 90. rokoch hľadal v „severských krajinách“ investora na kúpu 100-percentného podielu televízie Markíza prostredníctvom Gamatexu. Ten sa vtedy považoval za majiteľa Markízy po konflikte, keď ju v roku 1998 násilne obsadili. Suma, o ktorej sa mali baviť, bola okolo 300 až 350 miliónov slovenských korún.

Vypovedať mala aj manželka

Podľa obžalovaného Mariana Kočnera výpoveď potvrdzuje jeho verziu so zmenkami vzhľadom na to, že bol spor s Gamatexom urovnaný za 80 miliónov korún slovenských. To malo byť podľa obžalovaných málo, a tak vznikol nápad na sporné zmenky. Vypovedať mala aj jeho manželka Katarína Vargová. O nej sa však vyjadril, že bola v Gamatexe iba formálne, a tak sa obhajoba spolu s prokurátorom zhodli, že od jej výsluchu môžu upustiť.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok