Slovenskí žiaci zostávajú podpriemerní, ukázali testy PISA

TA3 SITA TASR
3.12.2019 10:37

Výsledky slovenských 15-ročných žiakov v matematike sa dostali na úroveň priemeru krajín OECD. V čítaní a prírodných vedách však zostal výkon žiakov pod priemerom. Vyplýva to z výsledkov testov PISA 2018 zverejnených na stránke Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

V matematike sme sa dotiahli na priemer

Medzinárodná štúdia sledovala úroveň vedomostí a zručností z matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti na reprezentatívnej vzorke 15-ročných žiakov. Hlavnou testovanou oblasťou bola čitateľská gramotnosť. Pri jej testovaní dosiahli Slováci 458 bodov, priemer krajín OECD bol 487. Ministerstvo školstva upozornilo, že v porovnaní s rokom 2015 výkon sa zvýšil o päť bodov, no oproti roku 2009 je o 19 bodov nižší. Porovnateľné výsledky máme napríklad s Čile, Gréckom a Ukrajinou.

V matematickej gramotnosti slovenskí žiaci dosiahli 486 bodov, pričom priemer bol 489 bodov. Výkon je porovnateľný s Portugalskom, Austráliou, Ruskom, Maďarskom či USA. V porovnaní s rokom 2015 bol výkon vyšší o 11 bodov. Skóre žiakov je podobné s rokom 2012.´Výkon žiakov v prírodovednej gramotnosti je pod priemerom zúčastnených krajín OECD. Žiaci dosiahli 464 bodov a priemer krajín OECD bol 489 bodov. Podobne je na tom Ukrajina, Taliansko, Turecko a Izrael. V testoch PISA sú od roku 2006 výkony slovenských žiakov pod priemerom krajín OECD.

Testovanie sa uskutočňovalo elektronickou formou. Žiaci vypracovávali dvojhodinový test na počítači. Po ukončení testu žiaci vyplnili žiacky dotazník. Do tohto cyklu štúdie sa zapojilo 79 krajín a celkovo bolo do testovania zapojených 600-tisíc žiakov sveta. Na meraní, ktoré uskutočnil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania 16. - 17. apríla 2018, sa zúčastnilo 385 škôl a otestovaných bolo 6770 15-ročných žiakov.

Opozícia kritizuje, rezort sa bráni

Opozícia kritizuje ministerstvo školstva za výsledky v testovaní PISA. Rezort oponuje tým, že podnikol veľa krokov na zlepšenie slovenského vzdelávania. Predseda Spolu Miroslav Beblavý si myslí, že slovenské školstvo upadlo a je to vidieť aj na výsledkoch PISA. Slovensko sa podľa neho nemôže uspokojiť s priemernosťou. "Ak chceme mať konkurencieschopnú ekonomiku a múdrych ľudí, musíme byť v prvej polovici Európskej únie, nie v druhej," poznamenal. Beblavý tiež podotkol, že výsledky testovania potvrdili, že SR zaostáva za susednými krajinami, Českom a Poľskom.

Strana SaS poukazuje na čitateľskú gramotnosť, ktorá slovenským žiakom robí dlhodobo najväčšie problémy. Schopnosť čítať s porozumením a kriticky si overovať informácie je podľa poslanca parlamentu Branislava Gröhlinga (SaS) v dnešnej dobe nevyhnutná. "SNS pri svojom nástupe sľubovala najväčšiu reformu školstva. Namiesto toho sa rok a pol pod ministrom Petrom Plavčanom reforma iba tvorila, aby ju potom ministerka Martina Lubyová hodila do koša. Školstvo je odvtedy nečinné, prešľapuje na mieste a to sa odráža aj na výsledkoch žiakov," skonštatoval Gröhling.


SR sa podľa rezortu školstva výrazne posunula v testovaní PISA z podpriemeru na úroveň priemeru. "Koalícia PS-Spolu dehonestuje výsledky práce tisícov učiteľov a učiteliek, ktorým sa raketovo podarilo pozdvihnúť výsledky našich žiakov v matematike," uviedlo MŠVVaŠ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok